Reamintim că Acvariu a fost inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958 și a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră.
Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica și pescuit marin.
De-a lungul timpului, Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul este structurat în trei secții: Marină, Dulcicolă și Pești Exotici.
Interesanți în cadrul Secției Marine, sunt sturionii, relicte ponto-caspice, valoroși pentru carnea și icrele lor.
Secția Dulcicolă prezintă specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează bălțile și lacurile litoralului românesc și apele Deltei Dunării: crap, caras, roșioară, somn.
În bazinele Secției Pești Exotici vizitatorii pot observa varietăți de pești care aparțin diferitelor ecosisteme dulcicole și marine din zone tropicale și subtropicale, de pe toate cele 3 continente: America, Africa și Asia. Încânta privirea varietăți de peste Piranha, pestele cuțit, pestele înger, pisica de Amazon, diferite specii de murena, pestele leu, și multe alte tipuri de pești cu un colorit variat, sunt doar câteva dintre vietățile care încânta vizitatorii.