21 de firme de construcţii din judeţul Constanţa au fondat o asociaţie profesională, cu scopul de a-şi uşura condiţiile de lucru în raport cu autorităţile locale şi cu furnizorii de utilităţi publice. „Am deschis calea dialogului, să facem lucrurile mai bine, mai corect şi mai repede. Ne oferim întreaga colaborare autorităţilor, în sensul de a sprijini adoptarea acelor PUZ-uri de interes general. În interiorul asociaţiei, avem suficienţi oameni pregătiţi în domeniul tehnic şi juridic. Putem contribui, prin ei, ca documentaţiile să se facă în mod corect. Vrem să prevenim situaţiile în care un PUZ este adoptat, investitorii fac împrumuturi bancare, angajează personal, cumpără utilaje, iar după ce s-au creat aceste efecte, se trezeşte un primar că lipseşte o virgulă şi anulează PUZ-ul, printr-o simplă dispoziţie.”, a subliniat preşedintele asociaţiei, antreprenorul Constantin Frăţilă. Pericolul despre care vorbea Constantin Frăţilă este chiar o realitate cu care s-a confruntat unul din cei doi vicepreşedinţi ai asociaţiei, Costică Zelcă, dezvoltatorul cartierului rezidenţial Summer Land Mamaia Nord-Năvodari, al cărui PUZ, votat de Consiliul Local Năvodari, a fost anulat printr-o dispoziţie abuzivă a fostului primar al localităţii menţionate, Nicolae Matei.
Utilităţi de 180.000 de euro, trecute în patrimoniul Enel
„Nu mai suportăm!” – a pus Zelcă punctul pe i. Potrivit omului de afaceri, eliberarea unui certificat de urbanism pentru ridicarea unei construcţii durează o lună şi jumătate, deşi ar trebui să fie gata în cel mult 15 zile. Apoi, sunt necesare 17 avize, care nu pot fi obţinute mai devreme de patru luni. La final, emiterea autorizaţiei de construire mai durează şi ea încă o lună de zile. Însă probleme nu sunt doar la autorizare, ci şi la branşarea la reţelele de curent şi gaze naturale. „Termini un bloc şi primeşti curentul şi gazele după un an, un an şi jumătate. Conducta de gaz trece la trei metri de un bloc pe care l-am construit. Trei metri, dar a durat un an de zile până la branşare. Iar pentru curent a trebuit să cumpăr un post trafo de 180.000 de euro. Ca să poată fi pus în funcţiune, a trebuit să-l trec în patrimoniul Enel”, a spus Zelcă.
Cum se bifează investiţiile din contractele de privatizare
Grigore Comănescu, preşedintele grupului de firme Somaco Construct – Comprest Util şi vicepreşedinte al asociaţiei profesionale a constructorilor, a subliniat, la rândul său, că giganţii din domeniul utilităţilor îşi realizează investiţiile la care sunt obligaţi prin contractele de privatizare, tocmai prin preluarea în patrimoniul lor, cu titlu gratuit, a utilităţilor realizate de investitorii privaţi. „Noi facem utilităţile, iar aceste firme le trec în patrimoniul lor şi raportează, pe banii noştri, că îşi fac investiţiile pe care le aveau de făcut prin contractul de privatizare”, a declarat Comănescu. Totodată, omul de afaceri a evidenţiat faptul că sunt probleme şi în raport cu autorităţile care elaborează proiecte de infrastructură, le scot la licitaţie, iar după atribuirea contractelor nu mai găsesc finanţarea necesară şi blochează iniţiativa, fără a le păsa că antreprenorii au cumpărat utilaje, materiale sau forţă de muncă, de multe ori în baza unor linii de credit bancar, pentru a îndeplini criteriile. De altfel, Grigore Comănescu este unul din cei mai încercaţi oameni de afaceri din Constanţa, care s-a confruntat în activitatea sa cu decizii absurde, cum ar fi impunerea unei taxe fiscale de două milioane de euro de către Primăria Năvodari, pentru că a îndrăznit să consolideze, cu acordul Apelor Române, un teren mlăştinos, lăsat de izbelişte. De asemenea, o porţiune din cariera de piatră de la Sibioara, pe care o exploata în baza unei licenţe exclusive emise de Guvernul României, a fost retrocedată unor terţi, deşi restituirea exploataţiilor miniere active este interzisă în mod expres de lege. În noiembrie 2015, o parte din cei 700 de angajaţi ai lui Grigore Comănescu au pichetat Prefectura Constanţa, cerând autorităţilor să facă dreptate. Înfiinţarea asociaţiei profesionale a constructorilor constănţeni este un semnal serios că hăţişul practicilor abuzive din judeţul Constanţa trebuie soluţionat de urgenţă de către autorităţile statului.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta