Conecteaza-te cu noi

Politica

Nu se pot comasa alegerile! Marcel Ciolacu (PSD): Este neconstituțional

Published

on

Președintele PSD susține că din punctul său de vedere comasarea unor alegeri în 2024, fie ele locale cu parlamentare, fie altele, ar fi neconstituțională, dar în partid va fi încă o discuție înainte de a răspunde PNL.

„Sunt discuţii, nu cred că se pot (comasa – n.r.), europarlamentarele este exclus să se comaseze cu ceva, pentru că sunt mult mai devreme. Părerea mea că alegerile locale nu pot fi comasate constituţional cu alegerile generale, vom vedea, vom avea discuţia în interiorul fiecărui partid”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă ar susţine comasarea alegerilor locale cu cele generale, liderul PSD a negat, subliniind că nu este posibil constituţional.

“Nu, dar nu se poate constituţional. (…) E o decizie pe care avem suficient timp să o luăm. Nu cred că e bine nici pentru democraţie, dacă e să fiu corect. E corect ca fiecare dintre noi să gândim ce-i mai bine pentru democraţie, nu numai ce trăim în timp real, ce urmează şi după deciziile pe care le luăm”, a spus liderul PSD.

Ciolacu a mai arătat că nu este adeptul comasării alegerilor nici dacă acest lucru ar fi constituţional, iar acest subiect nu reprezintă un moment critic pentru coaliţie.

UDMR, primii care s-au opus ferm

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Timişoara, că formaţiunea sa nu susţine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liderul UDMR a subliniat că în chestiune sunt două aspecte care ţin de oportunitatea politică şi de constituţionalitatea şi legalitatea comasării alegerilor.

„Constituţional, din punctul meu de vedere, nu se poate. Ca să prelungeşti mandatul, ori trebuie să schimbi legislaţia actuală, ori trebuie să introduci o stare de urgenţă, de alertă sau ceva asemănător, aşa cum este în lege. Altfel nu ai cum să prelungeşti mandatul. În 2020, mandatul aleşilor locali a fost prelungit pentru că era starea de urgenţă din pandemie. În acest moment nu există o astfel de situaţie şi de aceea cred că merită să vorbim despre oportunitatea comasării alegerilor din punct de vedere constituţional, dacă ar exista o astfel de decizie la Curtea Constituţională sau în contencios administrativ. Dar zic că nu ar rezista”, a explicat Kelemen Hunor.

PNL insistă cu o comasare

Pe de altă parte, liberalii fac tot posibilul să-i convingă pe social-democrați să accepte comasarea localelor cu parlamentarele. Scopul politic: aportul pe care aleșii locali îl aduc, PNL având o tradiție în a pierde numeroase voturi între cele două rânduri de alegeri.

Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul“ că o decizie privind comasarea trebuie luată imediat, pentru ca legislația să fie la cheie până în toamnă, în caz contrar fiind probleme de constituționalitate, ceea ce ar da emoții Puterii, în cazul în care ar fi sesizate Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția.

Nu mai puțin de patru acte normative ar trebui să modifice Coaliție în următoarele săptămâni, pentru a fi creat cadrul legal de pregătire a comasării, susțin surse din Coaliție. Însă totul depinde de PSD, care încă e în etapa în care cântărește dacă e și în avantajul său comasarea.

Liberalii au venit cu tot felul de argumente în favoarea comasării, de la cele economice, evitarea „oboselii electorale“ (dat fiind că în 2024 sunt patru rânduri de alegeri), evitarea blocării administrației și așa mai departe. Însă un argument despre care nu au suflat o vorbă și care este, de fapt, factorul declanșator al urgentării stabilirii comasării e cel reprezentant de faptul că între locale și generale PNL pierde foarte multe voturi. E chiar un dezastru pentru liberali, dovadă fiind ultimele teste electorale, din 2016 și 2020, unde aleșii locali, după ce au tras pentru ei, la parlamentare nu au mai mobilizat electoratul. În 2016, la locale obțineau 32%, pentru ca jumătate de an mai târziu să ia aproximativ 20% la parlamentare. În 2020, cu un PNL la guvernare, în mai puțin de trei luni liberalii au pierdut 5% (scădere de la 2,66 milioane de voturi la 1,49 milioane de voturi).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions