Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Nuclearelectrica își face firmă de gestionare a deșeurilor nucleare de la Cernavodă

Published

on

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, are în plan internalizarea activității de gospodărire a deșeurilor radioactive rezultate din operarea centralei, prin înființarea unei firme proprii în acest sens, și estimează că, în acest fel, ar putea face o economie financiară de aproape 7 milioane de euro în 5 ani față de costurile pe care le suportă în prezent plătind un prestator extern. Valoarea contractului se ridică la peste 22 de milioane de euro.

Potrivit unui document al SNN publicat de profit.ro, Mate-Fin SRL utilizează butoaiele metalice puse la dispoziție de centrala Cernavodă, accesează gratuit utilitățile necesare prestării serviciilor, puse la dispoziție de SNN, utilizează laboratorul centralei, asigură contra cost service-ul și piesele de schimb necesare întreținerii preventive și corective a echipamentelor din laboratorul centralei, iar pentru tratarea și condiționarea deșeurilor folosește subcontractori autorizați, cum ar fi companiile Belgoprocess, Studsvik Nuclear, Kinetrics sau Socodei.

În perioada 2015-2019 inclusiv, Mate-Fin SRL a înregistrat un profit.ro cumulat în sumă totală de circa 50 milioane lei. Firma lucrează și pentru alți clienți, inclusiv din domeniul medical, și se mai ocupă cu  reparații, instalări, puneri în funcțiune, adaptări funcționale și upgrade-uri pentru o gamă largă de echipamente nucleare și radiologice.

“Costurile previzionate ale continuării activității cu furnizorul, pentru următorii 5 ani, sunt de 15.677.500 euro. În vederea estimării costurilor interne de procesare au fost solicitate și utilizate informații furnizate de centrala nucleară Cernavodă referitoare la cantitatea de deșeuri estimată a fi supusă operațiilor de pretratare și caracterizare, echipamentele și utilajele necesare, resursele umane și materialele de laborator necesare. Astfel, totalul costurilor interne operaționale de procesare, caracterizare și tratare se ridică la 8.918.125 euro. Economia operațională rezultată în cazul internalizării activității de gospodărire a deșeurilor este de 6.759.735 euro pe 5 ani”, scrie în document.

Compania este controlată de Ministerul Economiei, cu peste 82% din capital. Din 2015, Nuclearelectrica are un contract de gospodărire a deșeurilor radioactive cu firma românească Mate-Fin SRL, controlată majoritar și condusă de un inginer constănțean, Ioan Vrânceanu, fost angajat al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele.

Advertisement
usr

 

 

 

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions