Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Nuclearelectrica, la ceas aniversar: “Centrala de la Cernavodă, printre cele mai performante 5 centrale nucleare din lume”

Published

on

Nuclearelectrica a produs şi livrat în sistemul energetic naţional, pe durata totală de operare, o cantitate totală de energie de 168,65 milioane MWh, potrivit datelor transmise luni de compania de stat prin intermediul unui comunicat remis redacției.

De asemenea, prin intermediul aceluiași document de presă, conducerea SNNR transmite că, în conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, CNE Cernavodă este printre cele mai performante cinci centrale nucleare la nivel internaţional.

Iată documentul:

Astazi, SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) sarbatoreste 20 de ani de la infiintarea ca societate nationala, ca urmare a reorganizarii  fostei societi de stat  RENEL, la data de 02 iulie 1998. SNN detine doua sucursale CNE Cernavoda, operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Pitesti, fabrica de combustibil nuclear, si din anul 2014, si filiala Energonuclear, compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 si 4.

Advertisement
usr

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in anul 2007.

De la punerea in functiune a celor doua unitati, deci pe durata totala de operare, SNN a produs si livrat in sistemul energetic national o cantitate totala de energie de 168 649 752 MWh, din care Unitatea 1 a livrat 111 163 005 MWh in SEN, iar Unitatea 2,  57 486 747 MWh.

De asemenea, pana in prezent, la o productie medie anuala de 10 TWh a ambelor unitati, s-a evitat eliberarea in atmosfera a 150 milioane tone de CO2, comparatia realizandu-se prin raportare la tehnologii de productie a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2.

In conformitate cu normele si standardele aplicabile industriei nucleare la nivel international, ca rezultat al misiunilor de evaluare internationale independente, CNE Cernavoda este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel international. Factorii care stau la baza acestor performante sunt investitiile curente in securitate nucleara, programele exhaustive de mentenanta pro-activa si inalta specializare a personalului, SNN avand unii dintre cei mai buni experti in industria nucleara la nivel global.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizata in anul 1994 de AECL (detinatorul licentei CANDU) si Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) ca producator de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizarii si pana in prezent FCN Pitesti a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate si de alti producatori de fascicule de combustibil CANDU.

Advertisement
usr

De la infiintarea SNN, din anul 1998, FCN Pitesti a produs o cantitate de 169 800 fascicule de combustibil. Pe durata de viata a unui fascicul de combustibil in reactor, in medie un an de zile, acesta produce o energie de 1115 MWh. Aceeasi energie se poate obtine arzand combustibili conventionali astfel: 470 000 kg de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 kcal/kg sau 573 971 kg huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 405 172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorica de 8120 kcal/Nm3.

In total, energia produsa prin utilizarea in reactor a 169 800 fascicule de combustibil este echivalenta cu arderea a 79806 kt (kilotona) de combustibil conventional cu o putere calorica de 7000 de kcal/kg sau 97460,28 kt de huila cu o putere calorica de 5732 kcal/kg sau 68798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorica de  8120 kcal/Nm3.

SNN este in prezent cel mai mare dezvoltator national de proiecte energetice: retehnologizarea Unitatii 1 care va conduce la inca 30 de ani de operare in conditii de securitate nucleara a acesteia la un cost al investitiei la  jumatate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum si proiectul Unitatilor 3 si 4 a carui productie dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare si disponibilitatii viitoare a capacitatilor interne, este parte a solutiei de asigurare a stabilitatii sistemului energetic national, securitatii in aprovizionare si indeplinirii tintelor de mediu simultan.

Rezultatele SNN si in masura egala, planificarea si realizarea proiectelor viitoare, se datoreaza personalului companiei, profesionalismului, angajamentului acestuia pentru performanta si robustetii tehnologiei utilizate.

“ La 20 de ani de la infiintare, SNN este una dintre companiile romanesti cu rezultate remarcabile la nivel international, fiind in prezent un reper de profesionalism si nivel de securitate nucleara la nivel global. Sunt foarte multii factorii tehnici, de operare si de management care conduc la obtinerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proportionale,  dar la baza, indiferent de aria de specializare si zona evaluata, ramane expertul. Specialistii sunt resursa esentiala a SNN, si cand spun specialistii ma gandesc simultan atat la partea tehnica, cat si la domeniile suport, interdependenta celor doua fiind majora, iar rezultatul tinand de coerenta integrarii acestor componente”. –Cosmin Ghita, Director General

Advertisement
usr

SNN multumeste angajatilor si colaboratorilor sai, autoritatilor, furnizorilor de echipamente si servicii, industriei nucleare orizontale din Romania si partenerilor externi care au contribuit la rezultatele companiei, actionarilor si investitorilor, participantilor la piata de capital, reprezentantilor mass-media pentru profesionalism in colaborare in toata aceasta perioada!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions