Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Numărul de telefon prin care se vidanjează bani grei din Primăria Agigea

Published

on

2 iunie 2011. Pe un soare torid, administrația locală din comuna Agigea sărbătorește cu localnicii din satul Lazu hramul bisericii. Vremurile sunt tulburi. Criza economică face ravagii. Primarul comunei, Cristian Maricel Cîrjaliu, se justifică în fața presei că din cauza dificultăților financiare întreaga pregătire se rezumă la slujba religioasă și la masa de hram. „Le urez locuitorilor, în primul rând, multă sănătate și în al doilea rând… tot multă sănătate, deoarece înainte de toate, fără sănătate, nu putem face nimic. Trăim vremuri foarte dificile, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru cetățeni și ne rămân sănătatea și speranța, restul… cum o vrea bunul Dumnezeu”. Una din speranțele anunțate de primar se referă la realizarea rețelei de canalizare în satul Lazu.

6 august 2018. Suntem la șapte ani distanță. Un cetățean din Lazu își face curaj și trimite unei publicații din Constanța o scrisoare plină de reproșuri la adresa primarului Cîrjaliu. ”De ani de zile ne ameninţă că ne face canalizare, dar nici vorbă de aşa ceva.” – arată acesta.

25 ianuarie 2019. Canalizarea promisă în 2011 rămâne la stadiul de speranță. Primarul Maricel Cîrjaliu profită de situație și încheie un contract cu firma Asus Service SRL din Agigea pentru servicii de vidanjare și transport apă uzată menajeră. Din anunțul de atribuire urcat în SICAP, aflăm că firma în cauză primește 134.970 de lei pe an, plus TVA, pentru vidanjarea foselor și transportarea apelor reziduale la o stație de epurare, aflată la 20 de kilometri depărtare. Din acești bani plătiți de Primărie, Asus Service SRL trebuie să vidanjeze fosele instituțiilor publice de pe raza comunei, dar și fosele persoanelor particulare nebranșate la canalizarea… inexistentă. Dacă ar fi existat canalizarea, n-ar mai fi existat contractul cu Asus.

Subvenție și monopol

Advertisement
usr

Pentru acești particulari, bogați și săraci, de-a valma, Primăria localității suportă 50% din costurile de vidanjare. Subvenția se achită direct societății Asus Service SRL, care – bașca – încasează și de la localnici cealaltă jumătate din prețul serviciului… în regim de monopol. Efortul financiar al Primăriei Agigea de a susține confortul privaților și de a-și spăla o parte din rușinea că nu e în stare să facă amărâta de canalizare, nu se oprește aici. Astfel, autoritatea locală și-a asumat obligația de a deconta costurile de analiză a dejecțiilor. Un buletin de analiză pentru o cursă vidanjată de 8 metri cubi costă 361,28 de lei. Poate vă întrebați de ce se fac analize pe dejecții? Ei bine, explicația ar fi aceea că se urmărește să se stabilească din punct de vedere științific dacă în amestecul de urină, fecale și apă există și alte substanțe care necesită o epurare mai complexă. Dacă există, e nasol: epurarea este mai scumpă, iar Primăria se obligă să plătească diferența de preț. Din cauza chestiunilor științifice mai sus pomenite, costurile suportate de Primărie pentru golirea foselor, publice și private, nu sunt în totalitate cunoscute.

Au fentat legea achizițiilor publice

Contractul cu firma Asus Service SRL nu s-a încheiat în urma unei licitații publice. Aici nu vorbim de nicio procedură competitivă. Pur și simplu, firma a fost aleasă doar pentru că așa au vrut persoanele responsabile din Primăria Agigea. Dacă autoritatea contractantă ar fi adunat la valoarea serviciului un singur buletin de analiză, nu mai multe, s-ar fi văzut că prețul contractului depășește pragul de 135.000 de lei, de la care orice autoritate contractantă din țara asta era obligată să organizeze o licitație. De ce nu s-au inclus cheltuielile de analize în valoarea contractului? Intuiția ne spune că Primăria Agigea a urmărit să fenteze legea, ca să poată atribui contractul pe preferințe, iar nu pe competitivitatea stabilită în licitație.

Valea care n-a mai fost decolmatată de la potopul lui Noe

O preferință a Primăriei Agigea pentru această societate există în mod cert. Ca dovadă, pe 6 iunie 2018, aceeași firmă a fost angajată, tot fără licitație, să decolmateze Valea Lazu. Primăria localității i-a achitat 89.700 de lei plus TVA ca să excaveze 7.800 de metri cubi de nămol depus pe fundul Văii Lazu și să-l transporte la o distanță de 5 kilometri. La asemenea cantități de nămol, s-ar putea spune că valea n-a mai fost decolmatată de la potopul lui Noe.

Advertisement
usr

Telefonul Asus, în sharing cu alte firme

Aceste aspecte bizare ne-au atras în mod deosebit atenția. Ca urmare, am încercat să aflăm ce se ascunde în spatele acestei povești. Din capul locului am documentat datele de contact ale firmei Asus Service SRL, în speță numărul de telefonul înscris de societate în SICAP. În mod surprinzător, am descoperit că mobilul firmei care decolmatează văile după potopul lui Noe și strânge dejecțiile menajere din fosele septice ale localnicilor privați de canalizare, nu îi aparține în mod exclusiv. La același număr de telefon răspund și alte societăți comerciale, cu toate în strânsă legătură cu afacerile mai vechi ale lui Maricel Cârjaliu, primarul din Agigea.

Umbra lui Cîrjaliu la Golful Pescarilor

În primul rând, Asus împarte numărul oficial de telefon cu SC Golful Pescarilor SRL, o societate deținută în proporție de 50% de un mecanic auto din Agigea, pe numele său Dumitru Stanciu.

Acesta din urmă este finul lui Bogdan Cîrjaliu, fratele afacerist al primarului din Agigea. Un fel de băgător de seamă la Golful Pescarilor este chiar ginerele lui Maricel, Ionuț Nuțoaia-Cîrjaliu. Într-un serial de investigații, Ordinea.Ro a prezentat faptele primarului din Agigea care a inițiat proceduri frauduloase de inventariere a terenurilor din zona Golful Pescarilor în domeniul privat al comunei Agigea, cu scopul de a vinde un loc pe malul mării către firma deținută de finul fratelui său. După ce a acaparat terenul la Primărie prin fraudă la lege și după ce l-a băgat în golf pe finul fratelui său cu restaurant pescăresc și toate cele, Maricel a ordonat o veritabilă prigoană împotriva restaurantului concurent, Pescăria lui Matei. Interesul și implicare sa în această afacere sunt mai mult decât evidente. După toate acestea, Cîrjaliu alege să dea monopolul vidanjărilor către cine? Către firma care are același număr de telefon ca și Golful Pescarilor.

Advertisement
usr

Cîrjaliu pleacă în administrație, numărul de telefon rămâne în business

Și legăturile nu se opresc aici. La același număr de telefon al firmei Asus au răspuns în trecut și firmele Asociații Servicii SRL, Scan SRL și Varianta SRL. Cele trei firme au o notă comună. Toate sunt menționate în declarația de interese depusă de Cîrjaliu în anul 2008, în momentul în care s-a decis să candideze pentru funcția de primar al comunei Agigea. Propășit în funcția publică, acesta a renunțat, rând pe rând, la afaceri, păstrând doar un procent simbolic de 5% din firma Asociații SRL și pachetul de acțiuni, de la cuponiadă, la Coremar SA. După retragerea sa în zona administrației publice, numărul de telefon a rămas în business.

Mai mult decât atât, firma Asociații SRL, în care Cîrjaliu încă este în mod oficial asociat cu 5% din părțile sociale a închiriat o clădire din Agigea către Asus Servicii SRL, în anul 2013. Societatea din urmă și-a deschis un punct de lucru și a funcționat o perioadă de timp în clădirea aparținând societății în care Cîrjaliu este asociat oficial.

Contabila ”asociaților”

Dacă v-ați întrebat cine răspunde la telefonul din spatele acestor firme care au avut legături cu Maricel Cîrjaliu, e timpul unui răspuns. Și răspunsul îl găsim chiar în datele de la Registrul Comerțului, pe care promiteam mai sus să le prezentăm. Oficial, firma Asus Service SRL este deținută de Elisabeta-Magdalena Andrei (95% din părțile sociale) și Lenunța-Angela Vlase (5%). Andrei este o persoană cunoscută în spațiul public. Aceasta este expert contabil și judiciar. Numele ei apare în presă doar în legătură cu firmele ”asociaților” de tradiție, Cristian Maricel Cîrjaliu și Cristian Darie. Devenind persoane publice, primul primar la Agigea, iar al doilea vicepreședinte al Consiliului Județean, pe vremea amicului și binefăcătorului comun, actualul pușcăriaș Nicușor Constantinescu, cei doi s-au retras din multe afaceri. În schimb, contabila lor a rămas pe baricade, iar acum vidanjează fosele care există pentru că primarul nu face canalizarea. Va urma!

Advertisement
usr

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions