Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

O amică a lui Radu Mazăre și Tit Brăiloiu vrea să redea personalitatea orașului Eforie

Published

on

O figură proeminentă a mediului administrativ constănțean, din anturajul intim al actualului pușcăriaș Radu Mazăre, prietenă recunoscută cu senatorul obscen Tit-Liviu Brăiloiu și inculpată într-un dosar penal de răsunet vrea să candideze la Primăria Eforie. Am numit-o mai sus pe Virginia Uzun, o constănțeancă ai cărei părinți locuiesc în Eforie de peste 20 de ani. Uzun spune că ea însăși locuiește de doi ani în Eforie, însă recunoaște că abia în luna aceasta urmează să-și facă mutația în mod oficial. Candidatura ei va fi decisă în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv Județean al PSD Constanța. Însă informațiile au început să circule. Le-a confirmat pentru Ordinea.Ro chiar Virginia Uzun, care spune că este decisă să candideze, pentru că vrea să reînvie orașul Eforie și să-i redea personalitatea. Totodată, aceasta a declarat pentru Ordinea.Ro că are o relație amicală veche cu Tit-Liviu Brăiloiu, cel care dirijează cam tot ce se petrece în PSD Eforie.

Virginia Uzun a fost director executiv la Serviciul Public de Impozite și Taxe din subordinea Primăriei Constanța timp de aproape 20 de ani. În 2018, a fost suspendată din funcție, după ce a fost trimisă în judecată de procurorul Ciprian Bodu de la DNA Constanța. Ea a fost acuzată că ar fi achitat servicii fictive de instruire și perfecționare pentru personalul de la SPIT, către un ONG care nu avea în statut un astfel de obiect de activitate. Anul trecut, Uzun a fost achitată pe fond de un complet al Tribunalului Constanța condus de judecătoarea Antoaneta Ardelean. DNA a atacat sentința de achitare la Curtea de Apel Constanța. Procesul încă nu s-a încheiat. Cu toate acestea, Uzun nu consideră că dosarul penal neîncheiat ar fi un impediment pentru a candida la Eforie.

Virginia Uzun, fostă Ștefănică

Om de bază în gașca lui Mazăre

Virginia Uzun a fost un stâlp de nădejde al administrației din Constanța. Ea și-a început cariera pe vremea lui Radu Mazăre, sub numele de domnișoară – Ștefănică. De Mazăre o leagă ani grei de colaborare, bucurându-se de încrederea acestuia. Ca dovadă, în primul mandat al lui Mazăre, o găsim pe Ștefănică director economic în Primărie și apoi director executiv la SPITVBL, instituție înființată pentru colectarea veniturilor bugetului local. În anul 2004, după ce a preluat conducerea PSD-ului,  Mazăre a delegat 6 oameni de încredere pentru a prelua frâiele organizației municipale de la Constanța. Unul dintre aceștia a fost chiar Virginia Ștefănică. În 2008, Mazăre a reușit să obțină, în urma unor negocieri politice, transferul unui pachet de 20% din acțiunile Portului Constanța către Primăria Constanța. Virginia Ștefănică a fost numită atunci să reprezinte municipalitatea în consiliul de administrație al Portului Constanța. În 2009, PSD-ul a intrat la guvernare, alături de PDL. Radu Mazăre a negociat din nou poziții foarte bune pentru ”echipa” sa. Ne referim aici la un post de ministru al Mediului, pentru Nicolae Nemirschi, la un post de secretar de stat la Transporturi pentru Valentin Preda și la un post de secretar general al Ministerului Mediului, în care a fost plasată chiar Virginia Ștefănică. Tot la inițiativa lui Mazăre, prefect al județului Constanța a fost numit atunci un alt om de încredere al său, eforianul Tit-Liviu Brăiloiu. Așadar, Virginia Uzun (fostă Ștefănică) se afla în grupul de colaboratori foarte apropiați ai fostului primar al Constanței, actualmente pușcăriaș de drept comun, condamnat la 9 ani de închisoare pentru retrocedări frauduloase de terenuri (bucăți de plajă, falezele Mării Negre, o halcă din Parcul Tăbăcărie, întregul cartier Mamaia Nord și cele mai importante spații verzi din oraș). Din același grup intim făcea parte și Tit-Liviu Brăiloiu. Și așa se explică relația de amiciție pomenită de Virginia Uzun cu omul care conduce din umbră destinele PSD Eforie.

Amicul candidatei PSD, senatorul obscen Tit-Liviu Brăiloiu

Advertisement
usr

Tit-Liviu Brăiloiu, amicul Virginiei Ștefănică, este un personaj calificat drept toxic de numeroase voci publice. Acesta este fratele fostului primar al localității, Ovidiu Brăiloiu, decedat în urmă cu trei ani. Tit-Liviu a terminat Liceul Industrial din Eforie în anul 1982. Abia după 17 ani, a reușit să obțină o licență în drept, la o obscură fabrică de diplome din București, pe numele ei Universitatea de Științe și Arte. În ciuda back-ground-ului educațional de toată jena, Tit a reușit să adune o avere impresionantă, de pe urma unor activități antreprenoriale derulate în Spania, despre care nu există însă niciun fel de date relevante în memoria internetului. În România, el a intrat în afaceri de ospitalitate, reușind să privatizeze complexul hotelier Palas-Pelican din stațiunea Mamaia, împreună cu fratele său Ovidiu, fostul primar al localității.

Trebuie să mai spunem că Tit Brăiloiu a intrat în politică în anul 2005. În 2008, a candidat pentru un post de senator, în colegiul uninominal 1 din județul Constanța. El a cumpărat ambulanțe pentru Serviciul Județean de Salvare, din banii săi, sperând în acest fel să impresioneze electoratul. Cu toate acestea, a ratat ținta electorală la mustață, din cauza algoritmului aplicabil atunci. Postul i-a fost suflat de liberalul Puiu Hașotti, în ciuda faptului că obținuse mai puține voturi decât cumpărătorul de ambulanțe.

În 2009, Tit a ajuns prefect al județului Constanța, în guvernarea de tip struțo-cămilă asigurată de PDL și PSD. Iar în 2016 a ajuns senator, funcție pe care o deține și la momentul de față. Opinia publică l-a descoperit pe Brăiloiu în această ultimă calitate, mai ales că politicianul și-a dat pe față mitocănia, arătând gesturi obscene în Parlament, utilizând un limbaj porno față de o colegă și numindu-i ciobani pe jurnaliști – după cum a relatat presa. Nu în ultimul rând, Brăiloiu a șocat opinia publică, cerând cenzura postărilor pe Facebook, supărat pe internauții care-l criticau pe Liviu Dragnea.

În spatele agitației PSD-iste de la Eforie

După condamnarea lui Liviu Dragnea, care îl promovase la șefia comisiei parlamentare de siguranță și apărare națională, Brăiloiu a devenim mai discret. Cu toate acestea, au fost numeroase voci care au afirmat că acesta se află în spatele agitației PSD-iste din orașul său natal, Eforie. Vârful de lance al opoziției locale a fost formal consilierul local Virgil Negru, un tip care a devenit putred de bogat în mandatele lui Ovidiu Brăiloiu, deși în mediul politic local era cunoscut nu atât ca mare antreprenor, cât mai degrabă ca șofer și servant al fostului primar. Actualul bogătaș s-a numit pe vremuri Virgil Găină, însă și-a schimbat numele în Virgil Negru, în baza unei hotărâri a Consiliului Județean, de pe vremea lui Nicușor Constantinescu.  

Advertisement
usr

Revenim la Tit Brăiloiu. Publicația Constanța.Ro a susținut (vezi AICI) că acesta s-ar afla în spatele dosarului penal întocmit de procurorul Viorel Teliceanu pe numele primarului din Eforie, Robert Șerban, al secretarului UAT și al președintelui de ședință al Consiliului Local Eforie, în legătură cu o hotărâre prin care s-a aprobat vânzarea unui teren aferent unui activ turistic. Procurorul le-a imputat acestora că hotărârea în cauză a fost adoptată cu 11 voturi, apreciind că norma de două treimi necesară pentru decizii de natură patrimonială ar fi fost de 11,33 de voturi. Culmea, înainte de adoptarea hotărârii, Primăria Eforie a întrebat Prefectura Constanța cum trebuie interpretată legea. Un fost prefect al județului Constanța a răspuns că legiuitorul nu a stabilit modalitatea aplicării procentului atunci când nu rezultă un număr întreg cu privire la majoritatea calificată. De asemenea, oficialul a precizat că nu există o practică judiciară unitară pe acest subiect, iar din această perspectivă a recomandat Primăriei Eforie să adopte o procedură proprie în această privință, prin regulamentul de funcționare, așa cum se întâmplă în multe alte localități. 

În urma vânzării terenului, localitatea nu a suferit niciun prejudiciu, ci, dimpotrivă, a câștigat mulți bani. Însă zecimalele rămân în discuție, în cadrul dosarului penal. În acest caz, denunțul penal referitor la zecimile de vot a fost depus de Valerian Sălăvăstru, fost city-manager al Orașului Eforie, pe vremea lui Ovidiu Brăiloiu. Primăria Eforie se afla în proces cu Sălăvăstru, având de recuperat sume cheltuite de acesta din fondurile publice pe deplasări externe și alte inutilități. Același Sălăvăstru a urmat cursuri doctorale la o fabrică de diplome din Chișinău, cu o temă de cercetare total penibilă.

Cel mai probabil, Sălăvăstru și Negru vor face parte din echipa Virginiei Uzun. Spre bucuria senatorului obscen.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions