Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

O navă cu echipaj românesc, atacată în Republica Togo! Trei marinari au fost răpiți

Published

on

În cursul serii trecute, nava Histria Ivory, care are la bord echipaj format din 21 de marinari români și care naviga în apele Republicii Togo a fost atacată. Atacul a avut loc în jurul orei 20.00 iar reprezentanții Ambasadei României la Abuja au întreprins rapid demersuri pentru a afla amănunte despre soarta românilor.

MAE a anunțat că reprezentanții Ambasadei României la Abuja au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații despre soarta românilor.

MAE precizează că are în atenție evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo, precum și că Celula de criză a MAE, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situația și este în contact permanent cu autoritățile locale, cu proprietarul navei, precum și cu autoritățile române cu competențe în domeniu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, astăzi, întrebat despre incidentul care a avut loc în apele teritoriale ale statului Togo şi în care sunt dispăruţi trei români, că a fost activată celula de criză de la nivelul MAE, s-a luat legătura cu autorităţile din Togo şi Nigeria, dar deocamdată nu se ştie dacă a fost o acţiune de piraterie sau una teroristă.

Advertisement
usr

„E vorba de o navă care e folosită de o societate românească, cu echipajul întreg românesc. După ieşirea din apele teritoriale au fost atacaţi de o ambarcaţiune de piraţi. Conform instrucţiunilor pe care le au, marinarii s-au refugiat în camera de comandă şi au transmis un mesaj în legătură cu atacul care a fost desfăşurat. A intervenit marina militară, au fost salvaţi toţi, în afară de trei persoane care nu au putut ajunge la zona de timonerie unde erau baricadaţi ceilalţi“, a precizat Teodor Meleşcanu, la Parlament.

El a arătat că, deocamdată, nu se ştie dacă a fost o simplă acţiune de piraterie sau dacă a fost o acţiune teroristă.

„Am declanşat funcţionarea celulei de criză, am luat legătura cu autorităţile din Togo şi din Nigeria. S-a întâmplat undeva între Nigeria şi Togo şi aşteptăm primele veşti. Pentru moment nu ştim dacă a fost o simplă acţiune de piraterie sau dacă a fost o acţiune teroristă. Urmează ca în zilele următoare să avem informaţiile respective“, a spus ministrul de Externe.

Iată ce precizări a făcut și C.Ex al Sindicatului Liber al Navigatorilor: Ieri în jurul orei 19:30-19:40 ora locala, nava Histria Ivory sub pavilion Malta a fost subiectul unui incident de piraterie, la 20 de mile depărtare de portul Lome-Republica Togoleză.
MAE, printr-un comunicat de presă, a confirmat că trei navigatori de origine română au fost răpiți de pirați, restul echipajului reușind să ajunga în timp util în locul de siguranță prestabilit pentru cazul de atac pirateresc. S-a activat o celulă de criză la nivelul autorităților din România.
După atac pirații au părăsit zona, nava fiind escortată în zona sigură de ancoraj a portului Lome.
Cazul este de acum în responsabilitatea entităților abilitate care vor lua măsurile adecvate pentru ca navigatorii să fie eliberati în siguranță.

Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenția că, în zona Golfului Guineea incidentele piraterești au crescut în intensitate, ajungând la cote fără precedent, lucru care afectează navigatorii și transportul maritim global.

”In zonele cu risc ridicat trebuie sporită veghea pe comanda de navigație, radarul să fie folosit și pentru distanțe mici pentru a putea preîntâmpina orice tentativă de reușită a unor atacuri de acest fel. De asemenea, procedurile trebuie însușite foarte bine de fiecare navigator și urmate întocmai în cazul unor incidente de piraterie.”, a precizat Adrian Mihălcioiu, lider SLN și reprezentant ITF.

 

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions