Nava maritimă hidrografică (NMH) ”Alexandru Cătuneanu” a plecat vineri, 12 octombrie, din portul militar Constanța spre Marea Egee, unde va participa, în premieră, la Exercițiul multinațional NUSRET 18, organizat de Forțele Navale ale Turciei. Obiectivul principal al exercițiului vizează dezvoltarea nivelului de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice, din Bulgaria, Germania, Grecia, Italia, România, Spania și Turcia. În plus, vor fi prezenți și doi observatori, din partea Arabiei Saudite.
Secvențele de instruire planificate sunt de tip întrunit, forțe navale – forțe aeriene, executate de peste 20 de nave și ambarcațiuni, patru aeronave și trei structuri specializate EOD (luptă împotriva dispozitivelor explozive improvizate).
NMH ”Alexandru Cătuneanu” va fi prezentă pentru prima dată în Marea Egee și este singura platformă navală participantă la exercițiu, care este specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine. De asemenea, la bordul navei militare românești se află și o echipă de scafandri EOD, specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, care vor desfășura antrenamente în comun cu echipele EOD similare din Grecia și Turcia.
Partenerul turc a planificat în cadrul NUSRET 18 exerciții complexe de luptă împotriva unor amenințări asimetrice, de respingere a unui atac prin surprindere din partea unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și exerciții de remorcare și de reaprovizionare pe mare între navele participante. La exercițiul NURSET 18, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) va fi reprezentat de gruparea navală permanentă de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2).
Prin participarea, în această perioadă, a celor două nave militare românești, fregata ”Regele Ferdinand” și NHM ”Alexandru Cătuneanu”, la activitățile desfășurate de partenerii din Alianță și din Marea Mediterană, Forțele Navale Române demonstrează, încă odată, contribuția activă la eforturile NATO de asigurare a securității colective și arată faptul că România este un partener de încredere, care dispune de capabilități de luptă destinate întăririi posturii de descurajare a amenințărilor asimetrice la adresa Alianței Nord-Atlantice.
Nava Maritimă Hidrografică ”Alexandru Cătuneanu” este comandată de către căpitan-comandorul Rogers CASIAN, are un echipaj de 57 militari și se va întoarce în țară la sfârșitul lunii octombrie.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta