Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

O nouă stațiune apare pe litoral! Când se va construi Satul Pescăresc de pe plaja Corbu?

Published

on

În anul 2012, Consiliul Local al comunei Corbu a aprobat, în cadrul unei ședințe ordinare desfășurată în luna aprilie, avizul prealabil de oportunitate ”Întocmire PUZ – Plan urbanistic zonal – Realizare sat vacanță cu specific pescăresc” beneficiari Orban Lucian și primăria comunei Corbu, prin SC Black Sea Transport SRL. În cadrul acestei ședințe se spunea clar că expunerea de motive și proiectul de hotărâre aparțin primarului Marian Gălbinașu. Cu această ocazie, se preciza că satul de vacanță se va realiza pe o suprafață de 208.500 mp situată în extravilanul comunei, în zona plajei. De atunci au trecut mai bine de cinci ani și, cu încetinitorul, ce-i drept, lucrurile s-au mișcat.

Cine face parte din Black Sea Transport?

În primul rând, este foarte important să precizăm că a fost efectuat un studiu aprofundat asupra posibilității construirii acestui sat pescăresc, deoarece terenul se află în raport cu siteurile Natura 2000 ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razelm-Sinoe, ROSCI 0065 Delta Dunării. Potrivit datelor oficiale, beneficiarul acestui proiect este SC Black Sea Transport SRL (Balta Corneliu, Ciocan Gabriel, Zaif Daniel, Marin, Stefan, Niculescu Marius Valentin, Marin Georgeta) și Primăria Comunei Corbu. Iată ce se menționează în descrierea tehnică a proiectului:  Luând în considerare documentele consultate: Memoriu tehnic, hărţi / schiţe de amplasament, memoriile de prezentare realizate pentru cele două planuri, alte date puse la dispoziţie de beneficiar, completate cu verificarea în teren a amplasamentului și cu studiile de teren privind biodiversitatea/obiectivele de conservare ale celor două situri, rezultă următoarele aspecte importante în raport cu potenţialul impact al planului asupra ariilor protejate – SPA şi SCI: – Scopul planului este realizarea unei dezvoltări imobiliare de tip – sat de vacanță, pentru organizarea turismului estival în zona plajei Corbu, având în vedere că aceasta este frecventată de sute de turiști în fiecare vară, care practică un turism dezorganizat și cu efecte negative pentru mediu (lăsarea peste tot a deșeurilor menajere, poluare fonică, pătrunderea în vegetația ariei etc.). – Obiectivul principal al proiectului este: construirea unui sat de vacanță turistic pentru sezonul estival, realizarea facilităților specifice, în concordanță cu regulamentul urbanistic al ARBDD. – Suprafaţa de teren afectată este de 12,88 ha. Pentru a nu apărea neînțelegeri vizavi de suprafața pe care se va construi acest sat pescăresc este important să precizăm că este vorba despre 208.500 mp în total, dintre care 12,88 ha aparțin ARBDD. Conform „Proiectului tehnic” pus la dispoziţie de beneficiar, rezultă câteva aspecte elocvente pentru potenţialul impact al planului asupra obiectivelor de conservare din cele două situri:  – Zona PUZ-ului propus face parte din extravilanul comunei Corbu, zona faleza – golf a Mării Negre.  – Terenul studiat este situat la o distanta de 8 km nord de Comuna Corbu ce are o bună legatură rutieră județeană, pe DJ 226. Acest drum pornește din zona Midia.

Ce spun oficialitățile?

Advertisement
usr

Am încercat de nenumărate ori să luăm legătura cu primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu, pentru a obține mai multe informații referitor la acest subiect extrem de important. Nu doar pentru comună și pentru județul Constanța, ci și la nivel national. Din păcate, nu ne-a răspuns la telefon, nici în cursul zilei de ieri, nici astăzi.  L-am găsit pe viceprimarul Marin Cornel dar nu ne-a putut oferi prea multe detalii. Însă unul dintre consilieri a fost mai vorbăreț. Stelică Murariu, consilier PSD, ne-a spus că firma Black Sea Transport SRL ar fi putut începe deja lucrările la acest sat pescăresc dar, cu siguranță, au preferat să se apuce de treabă după finalizarea sezonului estival. ” Sunt convins că nu au dorit să strice vacanța turiștilor. Nu au vrut să deranjeze oamenii care vin la plajă. Dar de-acum se pot apuca de lucrări. Va fi, cu siguranță un sat pescăresc extrem de frumos. Știu că vor face locuințe din țiglă, cărămidă și stuf. Va fi un proiect îndrăzneț, de bun augur pentru toți localnicii și cei care vin vara la malul mării la Corbu.”, ne-a spus Stelică Murariu, consilier local al comunei Corbu. L-am sunat și pe prefectul județului Constanța, Ioan Albu, dar nu știa nimic despre acest proiect. A promis că se va interesa și ne va da un răspuns în cursul zilei de azi (n.r. – până la ora publicării textului, nu a sosit nici un răspuns!). Nici președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu nu știa nimic despre o construcție a unui sat pescăresc. Ieri a încercat să ia legătura cu primarul Gălbinașu pentru a afla mai multe detalii însă nici lui nu i-a răspuns la telefon. În aceste condiții, a luat legătura cu angajații săi și i-a rugat să se intereseze despre acest proiect. ”Până luni sper că vom avea un răspuns oficial”, ne-a spus președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Proprietarii sunt mai puțin optimiști

Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanți ai firmei Black Sea Transport SRL pentru a le afla punctul de vedere și, eventual, un moment în care vor fi demarcate lucrările. Prin intermediul secretarei firmei, administratorul Daniel Zaif ne-a transmis că ei estimează că vor începe lucrările cam în 24 de luni, adică peste 2 ani! Și asta deoarece accesul spre proprietate este limitat, se face pe un drum care aparține MApN, plus avizările necesare demarării acestui proiect sunt de durată.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions