Istoria nu înseamnă numai fapte, conexiuni, informaţii, date, izvoade şi săpături. Istoria înseamnă, în primul rând, oameni! Şi fără aceşti oameni, prezentul nu ar exista, căci fiecare dintre cei care slujesc pe altarul istoriei şi-a asumat o misiune nobilă, aceea de a conecta trecutul cu prezentul şi viitorul. Iar asta nu se poate face decât prin generozitatea, inteligenţa, meticulozitatea şi inspiraţia istoricilor. Fără aceşti oameni nu ne-am cunoaşte trecutul, nu ne-am înţelege prezentul şi nu ne-am putea raporta la viitor.
Aducerea laolaltă a acestor oameni, care să împărtăşească, generoşi, timpul şi experienţa lor cu ceilalţi este unul dintre cele mai frumoase evenimente culturale care ne pot marca prezentul. Un astfel de eveniment are loc la Constanţa, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, în perioada 26 – 28 octombrie 2018. Este intitulat „Marea Unire de la Marea Neagră”, organizat de Asociaţia Eurocult în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi este singurul proiect de la malul mării desemnat câştigător de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări/acțiuni/proiecte culturale dedicate aniversării Centenarului României formulate și asumate de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Mai mult decât atât, întregul eveniment este închinat Centenarului Marii Uniri, cea mai importantă sărbătoare a României, din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială şi artistică.
Invitaţi sunt aproape 150 de istorici, academicieni, cercetători ştiinţifici, muzeografi, profesori, din toată ţara, Ucraina şi din R. Moldova, care, timp de trei zile, se vor conecta sub egida Centenarului Marii Uniri. Şi asta se şi întâmplă, semnificaţia simbolică fiind extrem de frumoasă: la 100 de ani de la Marea Unire, cei mai importanţi istorici din România, Ucraina şi Republica Moldova se (re)unesc sub auspiciile celebrării, prezentând, din perspectivă istorică şi ştiinţifică, importanţa valorilor naţionale de bază, la care ne raportăm cu toţii şi datorită cărora ne putem identifica astăzi ca naţie.
Evenimentul se deschide vineri, 26 octombrie 2018, ora 11.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în prezenţa mai multor înalţi oficiali din cadrul Ministerului Culturii, a autorităţilor locale şi, nu în ultimul rând, a distinşilor invitaţi. Organizatorii au pregătit şi un moment artistic-surpriză în cadrul deschiderii.
Tot vineri are loc vernisajul unei expoziţii în premieră la Constanţa, „IA – Zbor Centenar“, ce include expunerea artistică a peste 50 de ii cu valoare patrimonială, a unei colecții de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea – început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă.
Evenimentul se va finaliza în data de 14 noiembrie, o zi cu o deosebită semnificaţie pentru constănţeni: celebrarea a 140 de ani de Unirea Dobrogei cu România. În prezenţa mai multor personalităţi istorice şi din sfera administraţiei, importante la nivel naţional, va fi lansat un volum de lux care va cuprinde toate comunicările ştiinţifice din cadrul evenimentului din octombrie, intitulat „MAREA UNIRE DE LA MAREA NEAGRĂ. Volum omagial dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI A ROMÂNILOR și împlinirii a 140 de ani de la UNIREA DOBROGEI CU ROMÂNIA“ şi coordonat de directorul M.I.N.A.C., arheolog şi renumit cercetător, dr. Sorin Colesniuc.
Acest volum-mărturie a celebrării la un alt nivel a două dintre cele mai importante evenimente ale neamului, se va tipări în condiții grafice deosebite, ce vor fi puse, cu titlu gratuit, la dispoziţia Academiei Române, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Municipiului Constanţa, Consiliului Judeţean Constanţa şi tuturor universităţilor şi bibliotecilor judeţene şi municipale din România. Astfel, manifestarea de la Constanţa va ajunge în centrele culturale reale ale fiecărui judeţ, în mediile universitare şi în sfera administrativă, ca o frumoasă pledoarie culturală pentru aceste atât de importante evenimente ale prezentului.
Tot în data de 14 noiembrie va fi lansat, la Constanţa, şi un documentar inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă, precum și participarea și implicarea lor în luptele pline de eroism de pe aceste pământuri. Documentarul este produs de regizorul constănțean Toma Enache şi va fi pus la dispoziția Ministerului Culturii și Identității Naționale, televiziunilor locale și naționale, și a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, pentru a fi difuzat în cadrul altor evenimentele organizate cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta