Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral continuă activitatea de inspecţie pe plajă şi acţiunea de strângere a algelor de pe întreg litoralul românesc. De la sfârşitul lunii iunie şi până în prezent, inspectorii din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral au efectuat 368 de controale şi au aplicat 42 de sancţiuni contravenţionale dintre care 12 avertismente şi 30 de amenzi în valoare de 91.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru neaducerea la îndeplinire, la termenele stabilite, a măsurilor impuse anterior. Activitatea de inspecţie şi control a Compartimentului Inspecţia Teritorială a Apelor din cadrul A.B.A.D.L. constă în verificarea modului în care sunt respectate obligaţiile contractuale ale utilizatorilor de plajă, urmărind respectarea legislaţiei în domeniul gospodăririi apelor şi gospodării integrate a zonei costiere:
– dotările de plajă cu respectarea suprafeţelor
– gradul de igienizare
– existenţa panourilor cu instrucţiuni privind utilizarea plajei
– respectarea sectoarelor de agrement nautic pentru siguranţa turiştilor
Pe lângă această activitate, inspectorii analizează toate sesizările primite prin dispeceratul A.B.A.D.L. sau de la alte instituţii.
În perioada sezonului estival, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acţiunile de control de colegii de la cele zece Adminstraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”.
Rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, nerespectarea PUZ-ului, etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plaja este sancţionat. În ce priveşte fenomenul de înfloririre algală, în ultimele două săptămâni, acesta nu a mai avut aceeaşi intensitate ca la începutul lunii iulie, când numai din sudul litoralului s-au colectat peste 6.000 de tone de alge. Astfel că, de la începutul anului şi până în prezent, s-au adunat de pe întreg litoralul românesc 21.265 de tone de alge.
Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajaţii instiuţiei strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu 45 de muncitori şi peste 20 de utilaje (5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacităţi, 4 buldoexcavatoare).
Strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta