Conecteaza-te cu noi

Actual

Observatorul solar, cea mai nouă atracție a Planetariului din Constanța

Published

on

Planetariul din Constanța organizează, din această vară, observații astronomice cu ajutorul unui nou și modern observator solar, achiziționat printr-un program european.

„Este vorba despre un observator solar, adică un observator cu care ne uităm la Soare. În cazul acestui aparat, dincolo de faptul că permite observații solare, ne oferă și mobilitate și putem merge în zone care oferă condiții mai bune de observare. În ceea ce privește Soarele, care este suficient de mare, suficient de aproape, ne permitem să-l putem observa cu un astfel de obiectiv, chiar și prin filtrul creat de atmosfera noastră. Vedem un segment de soare și acolo putem vedea erupțiile de masă coronară, vedem modificări ale acesteia”, a declarat managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă,

Observatorul solar face parte dintr-un proiect, în valoare totală de un million de euro, care include mai multe aparate moderne, inclusive un proiector. Observatorul solar este dotat cu filtre speciale, ce asigură observarea în condiții de siguranță deplină a astrului solar. (Sursa: ctnews.ro)

Amintim că, la începutul acestui an, conducerea Complexului Muzeal de Științe al Naturii Constanța anunța noi surprize pentru vizitatori. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, spunea că vor fi făcute o serie de investiții care presupun, printre altele, dotarea Planetariului cu un proiector hibrid, dar și realizarea unui loc de joacă cu tematică astronomică și care va fi desinat copiilor și adolescenților și care vor putea învăța despre sistemul nostru școlar.

„Planetariu în acest an va avea o atenție sporită din partea noastră. Încep cu proiectul european în valoare de un milion de euro, care va însemna dotarea planetariului cu un proiector hibrid, adică digital și analogic. Însă, vrem să facem și un loc de joacă tematic în fața Planetariului, care să țină de cunoștințele de astronomie. Noi vom face doar știință transmisă tinerilor, de la preșcolari și până la clasa a XII-a, care vor avea ce face în acest loc de joacă. Acesta va avea în primul rând elementele planetare ale sistemului nostru solar, va fi soarele în mijloc și proporțional cu acesta vor fi celelalte planete, proporțional ca dimensiune. Și vom explica că nu putem să venim proporțional din punct de vedere al spațiului, fiindcă dacă ar fi soarele un metru și terra ar ajunge un milimetru, între ele ar trebui să pun 150 de metri. Am depăși spațiul rezervat Planetariului. Nu putem să venim proporțional cu spațiul dintre planete, dar venim proporțional cu dimensiunile și vom vedea că suntem de 1.000 de ori mai mici decât soarele. Nu suntem noi buricul pământului, ci suntem heliocentrici, adică ne învârtim în jurul soarelui. Vom vedea Saturnul, Venus-ul cât e de mare, Vom vedea că Saturnul poate pluti dacă îl punem pe apă, atât de mică este densitatea acestei planete, de altfel, mult mai mare decât Pământul. Voi prezenta Marte și luna, adică familia noastră de planete.“, a declarat Bîlbă.

Directorul CMSN spune că vrea să îi transforme pe preșcolari și școlari în exploratori. Bîlbă spune că va amenaja o rachetă, pentru că avem un buget destul de mare.

„Vrem să folosim ecrane digitale și sunet, vrem să folosim mijloace prin care să legăm mișcarea, exteriorul, natura, de mijlocele cu care copiii sunt obișnuiți, adică cele digitale.“, a subliniat directorul CMSN.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions