În cursul acestei luni, ministrul Marcel Vela a anunțat că a semnat ordinul pentru înființarea Direcției pentru Siguranța Școlară în cadrul Poliției Române. Aceasta va avea ca obiectiv combaterea infracționalității și violenței în școli și în vecinătatea acestora.
Potrivit ministrului de Interne, din noua structură vor face parte 270 de polițiști.
„Poliția Siguranța Școlară va fi formată dintr-un număr de 270 de polițiști, organizați la nivelul IGPR, a DGPMB și a inspectoratelor de poliție din fiecare județ. Poliția Siguranța Școlară va avea o subordonare centrală, iar obiectul ei de activitate este strict legat de asigurarea protecției și siguranței elevilor, cât și a cadrelor didactice. Noua structură va preveni și combate violența în școală, cu accent pe fenomenul de bullying și a actelor de violență între elevi în interiorul școlii, cât și în proximitatea acestora”, a declarat Marcel Vela.
Odată cu debutul anului școlar, Poliția Siguranță Școlară își va începe activitatea. Polițiștii de la această structură vor acționa exclusiv pentru un mediu școlar sigur, pe toate aspectele ce privesc elevii și profesorii.
Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, este o prioritatea pentru Poliția Română.
În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, a fost aprobată înființarea unei structuri de poliție care să participe activ la consolidarea unui climat optim de siguranță în unitățile de învățământ.
Începând de luni, 14 septembrie 2020, polițiștii de la siguranța școlară își vor începe misiunile pentru protejarea elevilor.
Aceștia vor acționa împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, precum și cu alte instituții și organizații neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul creării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât și pentru personalul din învățământ și implicit pentru societate.
Polițiștii de la siguranță școlară vor dezvolta parteneriatul poliție-școală-comunitate, în vederea realizării unui proces educațional antiinfracțional și antivictimal.
”Începând cu acest an școlar, odată cu crearea acestei structuri specializate, în mediul școlar va exista o prezență mult mai mare și mai activă a polițiștilor.
De asemenea, o mai bună interacțiune cu elevi, cu familiile acestora și cu profesorii, precum și cunoașterea caracteristicilor socio-demografice din zona unităților de învățământ vor ajuta la prevenirea bullying-ului și a faptelor antisociale.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.