Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a anunțat că Parlamentul European a votat o rezoluție prin care se cere PE să analizeze posibilitatea și modalitatea de a interveni în procesul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE.
„Chiar acum a fost votată, cu 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri, Rezoluția care deschide calea spre repararea unei nedreptățiți. Austria a blocat în mod abuziv accesul României în spațiul Schengen și acest lucru trebuie corectat de urgență.
De aceea, Rezoluția cere Parlamentului European să analizeze posibilitatea și modalitatea de a interveni în procesul pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE.
Textul documentului este foarte explicit, corect și recunoaște că România este discriminată. Iar acest lucru nu poate și nu trebuie tolerat.
Felicit inițiatorii acestui demers important pentru România și mă bucur că acesta a avut parte de suport major.
Lupta nu se termină aici. Avem un proces de câștigat!
Dreptate pentru România în Schengen!“, a scris Tomac pe Facebook.
Amintim că, președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, în premieră la Constanța, că, în această săptămână, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European se va adopta o rezoluție cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. De altfel, Eugen Tomac este singurul europarlamentar român care s-a zbătut ca procesul de la CJUE împotriva Consiliului UE să fie deschis. Acum, după votul de azi, mulți își arogă merite necuvenite.
„În ultimii 12 ani, Parlamentul European a adoptat cinci rezoluții, în care europarlamentarii au decis cu largă majoritate că România trebuie să intre în spațiul Schengen. Avem o premieră de această dată. Această rezoluție, născută la inițiativa societății civile românești, care a cerut Parlamentului să dezbată de urgență refuzul Consiliului Uniunii Europene de a accepta România în spațiul Schengen, are un element nou extrem de important. După cum probabil cunoașteți, în calitate de deputat în Parlamentul European, am deschis o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, pentru că atât timp cât este încălcat tratatul UE, tratatul de aderare al României la UE și tratatul de funcționare al UE, consider că un asemenea blocaj trebuie tranșat de justiția UE.
Este pentru prima dată când într-un document oficial al Parlamentului European se face trimitere la acest proces. Practic, pe lângă toate aspectele prevăzute în rezoluție, Parlamentul European va cere instituției să analizeze posibilitatea de a interveni în acest proces pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Noi am avut o campanie amplă la nivel național prin care am strâns 50.000 de semnături pentru a cere PE să intervină în acest proces. De ce facem acest lucru? Pentru că, Guvernul României, deși are calitate procesuală în acest dosar, nu vrea să intervină, deci nu a făcut acest pas, premierul Ciucă atunci când avea la dispoziție cele două luni procedurale de a contesta decizia Consiliului Uniunii Europene prin care a fost refuzată intrarea României în spațiul Schengen. Eu în calitate de deputat, am cerut Parlamentului European să intervină, pentru că am calitate de reclamant neprivilegiat și, evident, a trebuit să folosesc foarte multe argumente generale pentru a justifica interesul față de acest dosar, în schimb, PE are calitatea de reclamant privilegiat. Această rezoluție deschide pentru prima data o nouă pagină de jurisprudență europeană pentru cere Parlamentului să ia în calcul această intervenție. Este un prim pas politic important. Personal, sunt extrem de încântat pentru că un efort politic pe care l-am făcut și instituțional timp de opt luni începe să dea roade. Acest vot din această săptămână va fi urmat de o decizie politică care se va lua în toamna acestui an și există premisa ca PE să intervină în proces“, a spus Eugen Tomac.