Inspectorii dn cadrul OPC Constanța au început verificările și la grădinițele din municipiul Constanța. Inspectorul șef al OPC Constanța, Horia Constantinescu reclamă mai multe deficiențe, toate adevărate pericole pentru cei mici.
“Au fost controlate 4 unități de învățământ, respectiv grădinițe. La trei dintre acestea nu există dovada DERATIZăRII, iar la una dintre acestea au fost văzuti șobolani în subsol! Legumele și fructele la două dintre acestea erau depozitate în spații necorespunzătoare, iar la una chiar în beciul cu șobolani, motiv pentru care au fost retrase de la consum. Utilajele de măsură aparțin unei alte ere, dar AU inspecția metrologică! Cu acestea se cântăresc gramaje exacte, cu toate că TEHNIC NU SE POATE!”, explică șeful OPC Constanța, după verificările efectuate.
De asemenea, există deficiențe majore și în ceea ce privește calcularea meniului micuților, chiar dacă finanțarea părinților există. Mai mult, Constantinescu informează și asupra faptului că personalul calificat lipsește , spațiile sanitare sunt necorespunzătoare, iar reparațiile la sistemele de ventilație nu sunt făcute de ani buni.
“Deficiente majore cu privire la calcularea meniului (subdimensionat caloric, cu toate că finanțare din partea părinților există)! Lipsa personalului calificat, a unor rețetare actualizate și neadaptarea la cerințele momentului, fac imposibilă realizarea cu respunsabilitate a unui meniu variat, corespunzător și variabil! Exemplu: la două dintre unități, administratorul achiziționează banane și explică faptul că un copil mănâncă 250g banane la o masă (adică 2,5 banane). Necesarul se face in funcție de aprecierea achizitorului si nu in functie de meniu! Locurile de joaca sunt adevarate pericole! La una dintre gradinite spatiile sanitare sunt necorespunzatoare! Întrebări de bun simț sunt următoarele: de ce nu sunt asigurate saltele, inventar moale etc de catre finantator, iar acestea sunt aduse de catre parinti?! Reparatiile la sistemele de ventilatie si/sau incalzire nu sunt facute de ani!
Lipsa dotarilor in spatiile de preparare si pregatire a mesei este crunta”, completează inspectorul șef al OPC Constanța.