Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Actual

Operațiune împotriva criminalității organizate. 199 de mandate de percheziție, la nivel național

Published

on

perchezitii

Astăzi, în cadrul unei ample operațiuni, Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliției de Frontieră și Jandarmeriei Române, efectuează 46 de acțiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă,  criminalitate informatică și  trafic de droguri.

În cadrul operațiunii coordonate, realizate la nivel național,  vor fi puse  în executare 199 de mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere.

Acțiunile vizează grupuri de criminalitate organizată care operează atât pe  teritoriu național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți, dar și traficul de droguri,  care a fost și rămâne o preocupare constantă și o dovadă a determinării de a asigura un mediu sigur pentru toți cetățenii.

Prin acțiunea desfășurată astăzi, Poliția Română și D.I.I.C.O.T. doresc să tragă un semnal de alarmă și cu privire la riscurile crescute la care sunt expuși copiii în mediul online.

Este esențială conștientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informații și oportunități, ci și un teren periculos, mai ales pentru cei mici.

Semnalăm, sub acest aspect, creșterea alarmantă a numărului de minori,  care, la solicitarea unor persoane cunoscute  în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i  în eroare că sunt de vârsta lor), s-au fotografiat și filmat în  ipostaze indecente  și au trimis  astfel de materiale unor  prădători  sexuali expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj.

Această practică nu reprezintă numai o încălcare gravă a intimității, dar lasă și cicatrici emoționale adânci asupra celor afectați.

Este necesar ca părinții și persoanele care îi au în îngrijire să fie vigilenți în supravegherea copiilor și a activităților online ale acestora.

Nu  recomandăm  recurgerea la măsuri extreme, de interzicere a accesului la mijloacele de comunicare electronică, dialogul constant cu copiii și educarea lor cu privire la pericolele care există în mediul online fiind căile firești de conștientizare a riscurilor majore la care se expun.

Instituțiile vor intensifica lupta împotriva acestor forme de criminalitate cibernetică ce afectează grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar este esențial ca și comunitatea să fie activ implicată în protejarea copiilor.

Cât privește fenomenul  traficului de persoane și de minori,  cazurile instrumentate au relevat că grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în  structura lor și cetățeni străini, racolează persoane (inclusiv minori), profitând  de starea de vulnerabilitate în care acestea  deja se află.

Minorii dar și majorii, victime ale traficului de persoane,  în speranța unei vieți  îndestulătoare ori din dorința de apartenență la o familie, ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea  cerșetoriei sau prin prestarea unor  munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante.

În toate aceste situații, în care familia fie nu există,  fie nu poate interveni ori  se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenția societății (școală, instituții cu atribuții în zona protecției sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj), prin denunțarea unor asemenea activități infracționale și raportarea oricărei posibile situații de trafic de persoane.

În continuare, vor fi derulate activități intense de investigare și punere sub acuzare a unor rețele de criminalitate organizată transfrontalieră, compuse din cetățeni români și străini, specializate în traficarea de migranți, care obțin profituri uriașe din recrutarea, adăpostirea și transportul unor grupuri de migranți de pe teritoriul României  către țări din Vestul Europei.

Indiferent  de infracțiunile grave la care ne referim (trafic de migranți, trafic de persoane sau de  droguri, constituirea de grupuri infracționale organizate) activitățile de combatere de natura celor desfășurate astăzi se înscriu în efortul comun al organelor statului  de  creare a unui climat optim de siguranță a cetățenilor  și de protecție a victimelor infracțiunilor.

Perchezițiile care vor fi efectuate în cursul zilei de astăzi au scopul  obținerii de probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată și a altor persoane implicate în activități infracționale asociate criminalității organizate, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum și identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor.

Sursa: Poliția Română

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions