Conecteaza-te cu noi
palaz

Energie&Mediu

Operatorii sistemelor de transport gaze din Europa vin la București. Se deschid oportunități pentru servicii energetice importante!

Published

on

În perioada 27-28 septembrie 2017, România va fi gazda reuniunii Grupului la Nivel Înalt pentru Conectivitatea Rețelelor de gaze în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC) Transgaz va semna un nou Memorandum de Înțelegere cu Ungaria, Bulgaria și Grecia privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud, în proiectul BRUA. Astăzi, 19 iulie 2017, reprezentanții operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia – Desfa, Bulgaria – Bulgartransgaz,  România – Transgaz, Ungaria – FGSZ și ICGB – compania responsabilă pentru dezvoltarea, construirea și operarea Interconectării Grecia – Bulgaria se întâlnesc la București.

Potrivit InvestEnergy, reuniunea are o importanță deosebită în planul cooperării energetice europene și regionale, fiind o ilustrare a participării active a României și a companiilor din industria de profil la formatele de dialog dedicate obiectivelor strategice europene în domeniul securității energetice, susțin reprezentanții Transgaz.

La eveniment vor fi prezente înalte oficialități ale Guvernului și Parlamentului României, precum și delegați ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alături de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Înțelegere. În calitate de observatori au fost invitați să participe operatori ai sistemelor de transport gaze naturale din Serbia – Srbijagas, Ucraina – Ukrtransgaz, Slovacia – Eustream și din Republica Moldova – Vestmoldtransgaz. La ceremonie sunt așteptați să participle reprezentanți ai unor companii cu care TRANSGAZ are relații de colaborare, printre care Exxon Mobil, OMV Petrom, Socar Romania, Black Sea Oil and Gas, Deloitte România.

Coridorul Vertical de transport gaze naturale constituie una dintre căile de consolidare și dezvoltare economică de-a lungul culoarului Nord-Sud, Memorandumul de Intelegere fiind rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse sau susținute de companii românești pe lista obiectivelor prioritare ale Uniunii Europene și pentru a primi sprijin financiar european, se precizează în comunicatul Transgaz.

Advertisement
usr

Semnarea Memorandumului de Intelegere definește intenția comună a operatorilor de transport gaze naturale din Ungaria, România, Bulgaria și Grecia pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește transportul gazelor naturale din Grecia către țările tranzitate și dincolo de ele – înspre piața UE – via Bulgaria, România către Ungaria, cu asigurarea posibilităților tehnice de reversibilitate, afirmă Ion Sterian, Director General Transgaz.

Se apreciază că această infrastructură va deschide oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va genera locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, este prevăzut ca noua infrastructură să fie conectată la posibilele noi surse de gaze naturale din Marea Neagră.

Transgaz a semnat cu reprezentanții Comisiei Europene, la 9 septembrie 2016, Acordul de Finanțare prin Mecanismul Conectarea Europei aferent traseului prin Romania a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Prin acest acord, care este una dintre cele mai semnificative realizari din cadrul cooperarii regionale CESEC, Transgaz primeste 179,32 milioane euro, fonduri nerambursabile, pentru implementarea Proiectului BRUA-faza I.

Proiectul BRUA, susținut de Guvernul României și Comisia Europeana este un proiect strategic pentru țară și regiune. Proiectul este dezvoltat în contextul necesității diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene, creșterii securității alimentării cu gaze naturale a țării noastre prin acces la noi surse, transportul înspre piețele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcția Bulgaria a unei capaciăți de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an și dezvoltarii unei capacități de transport pe direcția Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I și 4,4 mld.mc/an în faza II.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions