Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Orașul Băneasa se vrea comună. Vezi cum ignoră prefectul Constanței legislația!

Published

on

Băneasa a devenit oraș în anul 2004, la propunerea primarului de atunci, Nicolae Coman. Statutul nu a ajutat cu nimic administrația locală și nici pe locuitorii care trăiesc și astăzi într-o sărăcie pe care o poți observa la tot pasul. Paul Coliș, primarul ales de cetățeni la alegerile organizate anul trecut declară pentru “Ordinea.ro” că s-au facut demersuri și se pregătesc toate documentele pentru organizarea referendumului. “Vream neapărat să trecem la stadiul de comună, Băneasa nu îndeplinește niciun criteriu pentru a fi oraș. Nu avem spital, canalizare, nu avem nimic din ce poate recomanda o localitate să fie oraș. Băneasa are 4.700 de locuitori, iar la momentul când a devenit oraș, datele furnizate au fost eronate. Intenționat! Dacă ma întrebați pe mine, totul a fost în scop electoral, pentru a obține voturi și mai apoi finanțe pentru niște proiecte care nu s-au realizat niciodată. De asemenea, trebuie să știți că la 106 locuințe n-au ieșit la recensământ și 362 de persoane nu corespund statisticii existente la nivelul unității administrativ terirotiale. Sunt acuzații grave, este adevărat, dar asta este realitatea cu care ne confruntăm. Îmi exprim încrederea că vom repara toate aceste nedreptăți făcute de-a lungul anilor tuturor locuitorilor din Băneasa. Trecerea la comună ar aduce mai multe avantaje oamenilor care lucrează în agricultură, de exemplu, în localitate existând mulți cetățeni care efectuează lucrări agricole iar statutul de comună i-ar ajuta la obținerea fondurilor necesare”, a declarat primarul Paul Coliș pentru ziarul nostru.

Primul pas. Un proiect de hotărâre inițiat în vederea organizării unui referendum local. Consiliul Local a trimis către Instituția Prefectului județul Constanța HCL nr. 7/31.01.2017 privind organizarea referendumului local de trecere a localității de la statutul de oraș la cel de comună în vederea obținerii avizelor necesare. De precizat că aleșii locali din Băneasa au votat cu unanimitate de voturi această inițiativă. Ceea ce urmează e demn de cascadorii răsului…

Prefectul încalcă legea și nu are habar de documentul de la Băneasa

Contactat telefonic pentru a ști care este situația la nivelul Instituției Prefectului, dacă a existat vreun raport în acest sens, ori vreo informare legată de intenția administrației orașului Băneasa, dacă reprezentantul Guvernului în teritoriu și-a pus semnătura ori ba pe acest document, prefectul județului, Adrian Nicolaescu a spus că nu are informații și în grabă ne-a declarat următoarele: “Nu am informații despre ceea ce îmi spuneți dvs. Nu știu despre ce este vorba, trebuie să mă informez. Acum sunt într-o ședință cu niște oameni importanți de… afară și nu vă pot ajuta.” Chiar și așa, l-a sunat urgent pe primarul din Băneasa pentru a-i cere lămuriri, primar care a revenit cu precizări pentru “Ordinea.ro”: “Noi așteptăm aprobarea referendumului, doar ce am discutat cu domnul prefect, căruia i-am explicat tot ce era necesar despre acest proiect adoptat de consilierii locali din luna ianuarie 2017. Dumnealui m-a căutat și mi-a transmis că l-ați contactat și i-ați cerut punct de vedere legat de tema proiectului nostru… ”

Advertisement
usr

Tot ce ar mai fi de spus este că termenul legal pentru ca prefectul să-și pună semnătura pentru un astfel de document este de… 30 de zile. Ce spune primarul Coliș? “Dacă ședința a avut loc pe 31 ianuarie, hotărârile Consiliului Local au ajuns la prefectură în 10 zile, adică undeva pe la jumătatea lunii februarie… ” Suntem în data de 20 aprilie, concluziile le trage fiecare!

Orașul Băneasa. Date statistice înregistrate oficial

Băneasa (în trecut Parachioi, în turcă Paraköy) este un oraș în județul Constanța, Dobrogea, România, format din localitatea componentă Băneasa (reședința), și din satele Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu. A fost declarat oraș prin Legea 83/2004. Fostele sate Cărpiniș (în trecut Ghiuvegea) și Valea Țapului (în turcă Teke-Deresi) sunt incluse în componența localității Băneasa din anul 1968 când satul Cărpiniș a fost unit cu satul Băneasa în urma reformei administrative, respectiv 1977 când satul Valea Țapului a fost desființat prin decret prezidențial.

Orașul Băneasa este situat în partea de sud-vest a județului Constanța în zona de podiș a platformei Dobrogei dunărene, având o suprafață de 10.970 ha. Se află la 93 km distanță de municipiul Constanța și la 50 km de Medgidia, orașul cel mai apropiat.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Băneasa se ridică la 5.384 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.353 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (65,43%). Principalele minorități sunt cele de turci (21,1%) și romi (6,24%). Pentru 7,19% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (71,53%), cu o minoritate de musulmani (21,14%). Pentru 7,19% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Advertisement
usr

sursa foto: Observator de Constanta

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions