Premierul Ludovic Orban a declarat astăzi că măsura şomajului tehnic pentru bugetari nu mai este una de actualitate, având în vedere că se apropie finalul stării de urgenţă. El a adăugat că “o mare parte din sectorul public este foarte puternic turat” în prima linie a combaterii efectelor produse de pandemia de COVID-19.
“Pentru că ne apropiem de finalul stării de urgenţă, pentru că o mare parte dintre cei care sunt lucrează în instituţiile publice, sunt implicaţi în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Sănătăţii, nu poţi să operezi niciun fel de… nu poţi să renunţi la nimeni din zona Ministerului Sănătăţii, dimpotrivă, mai avem nevoie de specialişti suplimentari. Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii, care e implicat în derularea tuturor programelor de sprijin, referitor la şomajul tehnic şi cealaltă formă de sprijin pentru profesionişti şi o altă categorie de angajaţi. O mare parte din sectorul public este foarte puternic turat. Ne apropiem oricum de finalul prelungirii stării de urgenţă, care va fi pe 15 mai, şi nu mai e contextul necesar. Ne-am mai gândit, am analizat, până la urmă, nu mai e de actualitate”, a spus Ludovic Orban, citat de AGERPRES.
Întrebat dacă se va renunţa definitiv la această măsură, el a spus: “Nu mai e de actualitate. Vom vedea”.
Referitor la şomajul tehnic pentru cei care lucrează inclusiv în mediul privat, premierul a precizat că sunt asigurate fonduri pentru a acoperi cererile care vin în această perioadă.
“În ceea ce priveşte şomajul tehnic, pentru prima perioadă, avem resursele, sunt prevăzute în buget. De asemenea, o parte dintre ele vor fi decontate, adică vor fi susţinute din bugetul Uniunii Europene, din sumele alocate pentru România. Avem resurse şi pregătim măsurile de relansare economică, care în mod evident vor trebui să ţină cont de planul de relaxare, de revenire la normalitate, în funcţie de cum afectează diferite activităţi economice, pregătim măsurile de susţinere. (…) Vom avea resurse pentru măsuri active de susţinere a angajării de către companii pe care, de asemenea, le vom utiliza şi vom şi adăuga resurse suplimentare de la buget. De asemenea, analizăm posibilitatea obţinerii de resurse financiare de la finanţatorii instituţionali, de tip Banca Mondială, BERD (…) şi avem un acord să ne susţinem derularea proiectelor cu finanţare europeană înainte de decontarea cheltuielilor, BERD să vină alături de noi să ne susţină în efectuarea plăţilor înainte de decontarea de la nivelul bugetului UE”, a precizat premierul Orban.
Foto: PeROL.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta