În urmă cu puţină vreme, premierul Ludovic Orban a aprobat Ordonanţa Militară nr. 9, emisă de ministrul de interne, Marcel Vela.
Una dintre prevederile acesteia se referă strict la navigatori.
Iată ce prevede Ordonanţa 9 la Articolul 3:
(1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigație interioară care arborează pavilion român și la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să prezinte autorităților competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internațional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr.3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecția sănătății și asigurarea disponibilității bunurilor și serviciilor esențiale – C(2020) 1897 din 23.03.2020.
(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spații special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.
(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile românești, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru COVID-19, indiferent de zona din care acesta Pagina 3 din 4 provine, de personalul direcției de sănătate publică ce își desfășoară activitatea în portul respectiv.
(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate COVID-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă și fără întreruperi. Personalul navigant maritim și cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecție împotriva COVID-19.
(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligația să asigure personalului navigant, următoarele: a) testarea pentru COVID-19; b) echipamentul individual de protecție împotriva COVID-19, pe timpul transportului prevăzut la alin.(4); c) certificatul prevăzut la alin.(1).
(6) Personalul navigant român, maritim și fluvial, care se repatriază și care la intrarea în țară nu prezintă simptome asociate COVID-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) și a unei declarații pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19 pentru deplasarea de la navă la locația unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.
(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Îmediat după adoptarea acestei Ordonanţe Militare, Sindicatul Liber al Navigatorilor a postat următoarele rânduri pe pagina de Facebook.
“Atenţia navigatorilor se îndreaptă astăzi către autorităţi!
România, prin Ordonanţa Militară nr.9 a facilitat libera deplasare a personalului navigant maritim şi fluvial către nave sau de la nave la domiciliu.
Sindicatul Liber al Navigatorilor a cerut ca în condiţiile în care toţi navigatorii vor prezenta autorităţilor competente “Certificatul pentru lucrătorii din transportul international” (adică lucrător cheie în transportul international), vor purta echipament individual de protecţie împotriva COVID-19 şi vor completa o declaraţie pe proprie răspundere că au purtat acest echipament continuu pe perioada transportului, aceştia să nu mai fie carantinaţi instituţional indiferent de zona de unde vin.
Navigatorii care urcă sau coboară de la nave maritime în porturile româneşti vor fi testaţi pentru COVID-19.”, precizează Biroul de presă al SLN.