Astăzi, 11 februarie, începând cu ora 11.00, în fața IPJ Constanța are loc un nou protest organizat de către polițiștii constănțeni cu participarea polițiștilor de penitenciare și al membrilor ANCMRR – MAI Constanța (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Filiala Constanța.)
Cu aceasta ocazie, oamenii își manifestă nemulțumirea cu privire la măsurile luate prin OUG 156/2024 (ordonanța “trenuleț”), care impactează exact sectorul operativ din MAI respectiv Sistemul Penitenciar, adică acei lucrători care sunt în contact direct cu cetățeanul, care intervin la sesizările directe sau prin SNUAU 112 sau cei care sunt mereu în stradă patrulând ori fluidizând traficul indiferent de conditiile meteorologice, daca e zi sau noapte ori sărbătoare legală.
Prevederile acestei ordonanțe afectează pe termen scurt polițiștii care până la urmă se vor reorienta profesional și vor pleca din sistem.
În viitorul apropiat măsurile de austeritate vor afecta siguranța cetățeanului și se vor materializa în impotența sistemului de a asigura climatul de siguranță publica pe străzile din România iar siguranța noastră a tuturor nu este negociabilă.
”Nu știm cine nu ascultă și de ce se comit fapte antisociale în afara programului normal de lucru!!! Avem nevoie ca polițiștii să fie pe stradă și poliția să și îndeplinească principalul său atribut și anume..,,,prevenirea,,. În momentul de față sunt subunități care nu își pot asigura continuitatea intervenției la sesizări cu această formă de organizare a programului in ture de opt ore. Nu știu de ce continuăm să aplicăm o idee care clar nu funcționează și afectează în primul rând cetățeanul. Acum, la unele subunități, intervenția este asigurată de cele învecinate iar că mod de lucru, in unele zone, avem subunități care fac această intervenție în comun doar pentru a pastra această dispoziție.
Dacă poliția intervine punctual doar la sesizări atunci prevenția cine o face? Dacă există posibilitatea să fie un număr mai mare de polițiști pe străzi prin implementarea altui program noi nu înțelegem reticența și obediența factorilor noștri decizionali.”, a precizat George Lazer, președinte al SDPP Poarta Albă.
In contextul mult doritei aderări la spațiul Schengen, în loc să întărim Sistemul de apărare și ordine publică, noi îl slăbim lovind în cei care își desfășoară activitatea și au atribuții în acest sens.
”Nu mai putem accepta bătaia de joc la adresa angajaților din acest sistem, așa cum se întâmplă de ani de zile, indiferent de guvernare. Suntem deja la jumătatea lunii februarie, iar problemele nu sunt rezolvate, până în acest moment avem doar promisiuni de care au uitat inclusiv membrii guvernului.”, a completat Florin Paraschiv, președinte Sidepol Constanța.
Legea salarizării 153/2017 nu este aplicată în integralitate doar pentru noi, cei din ordine și siguranță națională. Este inadmisibil ca toate celelalte familii ocupaționale să fie plătite conform legii (unii în integralitate încă de la intrarea în vigoare), iar noi, să cerșim în fiecare an aplicarea legii.
”Pensionarii militari sunt uitați de guvernanți. În ultimii 6 ani, au primit o singură dată indexarea cu rata inflației. Actualizarea gradului și a salariului de funcție pentru pensionarii militari este tergiversată de CCR.”, a subliniat Daniel Avasilcăi, președintele Europol Constanța.