Astăzi, 11 mai 2021, are loc întâlnirea EDINNA la care participă oficiali ai Comisiei Europene, reprezentați prin Christelle Rousseau – DG MOVE.
Tema principală a întâlnirii este reprezentată de Directiva Europeană privind recunoașterea reciprocă a certificatelor personalului navigant pe ape interioare.
Potrivit lui Sorin Ovidiu Cupșa, Ambasador Maritim, vicepreședintre în cadrul IMO, directiva va intra în vigoare în ianuarie 2022, iar din acel moment certificatele tuturor marinarilor fluviali români vor fi recunoscute în întreg spațiul UE.
”Prin centrul de la Galați, CERONAV are cea mai modernă bază de instruire din UE pentru ape interioare.
Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Navală Română este în proces de implementare a Directivei în legislația românească.
Așadar România este pregătită, iar marinarii fluviali români vor avea acces la piața europeană, fără alte stagii sau certificării.”, a scris Sorin Ovidiu Cupșa pe pagina de Facebook.
În statele Uniunii Europene formarea personalului navigant pe ape interioare se face prin școli profesionale cu durata medie de 3 ani. România este unică prin calificarea în regim vocațional intensiv, de aceea, la proiectul, adoptarea și implementarea Directivei, CERONAV a avut un rol activ, propunând certificarea pe baza unor tabele de competență.
”Au fost negocieri dificile, pe durata mai multor ani, deoarece, dacă s-ar fi adoptat modelul german sau olandez, marinarii fluviali români n-ar mai fi fost recunoscuți în zona de competență a Comisiei Centrale a Rhinului, în condițiile în care România nu are școli profesionale.”, a precizat Sorin Ovidiu Cupșa.
Cu peste 10.000 de marinari fluviali, România este unul dintre cei mai importanți jucători în domeniul navigației pe ape interioare din UE.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta