Published
6 ani agoon
Partidul Mișcarea Populară Constanța, prin președintele Claudiu-Iorga Palaz, cu sediul în Constanța, bdul. Mamaia nr. 213, supun atenției Dvs următoarea situație legată de modul de“comunicare” și felul în care A.N.R. (Autoritatea Navală Română) ascunde, invocând diverse motive puerile, informații publice care ar putea face lumină într-o speță în care a fost înstrăinat un bun aflat în proprietatea publică a statului conf. H.G. nr. 827/28.03.2001, fiind complici practic la acest lucru.
În fapt, prin adresa nr. 96947/26.09.2018, P.M.P. Constanța a solicitat A.N.R. date referitoare la înstrăinarea unei construcții nefinalizate (C1 corp cazare), în suprafață de 764,79 mp, către S.C. J.J. Marine S.R.L..
Această înstrăinare s-a realizat prin contractul nr. 2188/08/03/2005, contract pe care A.N.R. refuză să îl facă public!!
Cum este posibil ca un bun care face parte din Patrimoniul Statului Român să fie înstrăinat în mod netransparent? Care este motivul pentru care acest contract nu poate fi făcut public?
Refuzul A.N.R. de a ne răspunde în mod punctual la adresa menționată ne întărește convingerea că acest imobil a fost înstrăinat în mod nelegal, iar răspunsul ambiguu și total netransparent nu face altceva decât să oprească demersurile subsemnatului de a face lumină în acest caz.
Domnule Ministru, nu fiți părtaș la astfel de practici care acoperă infracțiuni ce constau în înstrăinarea bunurilor din Patrimoniul Statului Român!
Cum să aibă tupeul Directorul Alexandru Mezei să precizeze, în răspunsul dat, că un contract ce are ca obiect un bun al statului nu poate fi făcut public și solicitarea noastră nu se incadrează în prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public?
De ce atâta “SECRETOMANIE” în vânzarea acestui bun? Este cumva contractul “clasificat” coform unei dispoziții a serviciilor de informații române sau străine?
De ce se refuză să se răspundă la întrebarea legată de persoanele care sunt semnatarele documentelor solicitate?
P.M.P. nu a solicitat decât numele acestora! Nicidecum date cu caracter personal ale angajaților A.N.R.!
Având în vedere cele menționate și în speranța că nu puneți “batista pe țambal” așa cum a făcut directorul A.N.R., Alexandru Mezei, vă rog, domnule ministru, să ne sprijiniși în aflarea răspunsurilor la următoarele întrebări:
1. Situația juridică a construcției înstrăinate la data efectuării vânzării acesteia către S.C. J.J. Marine S.R.L.(dacă făcea parte din domeniul public sau privat al statului și care este actul normativ care reglementează acest aspect).
2. Care este documentul sau actul normativ care a dat posibiliatatea ca A.N.R. să înstraineze o construcție aflată în patrimoniul său (chiar și nefinalizată).
3. Care este modalitatea în care a fost înstrainată construcția ce face obiectul contractului autentificat sub nr. 2188 din 08.03.2005; licitație publică, vînzare prin negociere directă sau orice formă de înstrăinare a acesteia.
4. Dacă pentru aceasta construcție a fost întocmit proces verbal de recepție parțială și dacă a fost inventariată în patrimoniul statului, a unui minister sau în patrimoniul instituției dumneavoastră.
5. Care sunt persoanele care aveau atribuții, conform fișei postului, să urmarească și să propună recepția parțială și inventarierea clădirii care a fost înstrainată către S.C. J.J. Marine S.R.L..
6. Care sunt persoanele care au aprobat sau semnat documetele de înstrăinare ale construcției menționate mai sus .
7. Dacă societatea J.J. Marine S.R.L. avea sau are legături comerciale sau relaționale cu A.N.R.
8. Având în vedere prevederile contractului nr. 6881 din 16.01.2002 încheiat cu Primăria Constanța pentru concesionarea terenului în vederea realizării construcției amintitie mai sus, vă rugăm să ne menționați dacă ați făcut uzanță de prevederile capitolului 7, art. 17 al. 17.1 ale acestuia și ați notificat Primăria Constanța despre faptul că A.N.R este în imposibilitatea să finalizeze investiția drept pentru care să propuneți ca această cladire să fie răscumparată de către Primărie în vederea realizarii unui obiectiv de interes public pentru municipalitate
Totodată vă rugăm să dispuneți urgent un control la A.N.R. Constanța, în vederea verificării modului de înstrăinare a imobilului situat în strada Pescarilor, cartier Faleză Nord (conf. PUD – S+P+5E) și în cazul constatării unor fapte infracționale în care să se contureze suspiciunii rezonabile legate de fapte de corupție sau abuz în serviciu, să sesizați autoritățile statului.
Sunt sigur ca dumneavoastră, domnule ministru, nu veți fi părtaș la astfel de fapte si veți face o anchetă internă corectă și transparentă.
Alăturat anexez:
1. Adresa către A.N.R. nr. 96941/26.09.2018
2. Adresa către Primăria Constanța nr. 162061/26.09.2018
3. Comunicat de presă al P.M.P. Constanța din data de 26.09.2018
4. Răspuns A.N.R. nr. 96941/04.10.2018
P.S. Fac precizarea, în final, că imobilul ce face obiectul prezentei solicitări a avut, de-a lungul timpului, mai multi proprietari, inclusiv pe Albu Ilie, socrul procurorului general al Curții de Apel Constanța, Gigi Ștefan Valentin, iar la această dată este al unei firme de care domnul procuror nu este străin.
Sper ca această ultimă informație să nu vă sperie și să vă facă să nu-mi răspundeți la solicitare sau să vă dați demisia de frica celor implicați! (comunicat de presă PMP Constanța)
Clarificări de la ANR
Facem precizarea că liderul PMP Constanța a solicitat punct de vedere și de la Autoritatea Navală Română. Astfel, printr-un comunicat remis redacției, Palaz solicita conducerii să facă lumină și să clarifice statutul juridic al unei clădiri înstrăinate de către ANR către un privat (J.J. Marine), conform contractului autentificat sub nr. 2188/08.03.2005, fără a menționa dacă această clădire se află în domeniul public sau privat al statului.
Detalii, în articolul Ordinea.ro:
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!