Exclusiv
Până în anul 2020, plaja Tuzla rămâne intactă. Adio, sat pescăresc!
Published
8 ani agoon
Tuzla este o localitate foarte veche, care se află pe malul mării. Din păcate, cu toate că este cert că localitatea a existat de foarte multă vreme, nu s-au păstrat nici un fel de documente din perioada grecilor antici care au ajuns pentru prima dată pe aici. Se știe doar că, la jumătatea secolului al XIX-lea, Tuzla exista, deoarece pe vremea sultanului Abdul Hamid al II-lea a fost construită o moschee. În anul 1884, aici a fost ctitorită, de către Mihail Kogălniceanu și fratele său, biserica Sfânta Ecaterina. După cum reiese din inscripția de pe candelabrul bisericii, în 1884 localitatea se numea ”Capul Tuzla”. Pentru foarte mulți turiști care vin pe timpul verii în stațiunile din sudul litoralului, Tuzla reprezintă doar o localitate de trecere, cu toate că plaja comunei este de o frumusețe răpitoare, iar în ultima perioadă s-au făcut și investiții și au existat și evenimente care s-au bucurat de turiști. În plus, pe plajă există cel mai vechi far de pe litoral. Inaugurat în anul 1900, acesta funcționează și astăzi. Acum aparține Forțelor Navale Române, fiind în administrația Direcției Hidrografice Maritime.
Farul are o înălțime de 44 metri și este vizibil de la o distanță de 20 de mile marine. Nu cu mulți ani în urmă, plaja de la Tuzla era folosită doar de localnici. Eventual, își luau cu ei și rudele care locuiau în alte zone ale țării. Dar cam atât! Bine, nici drumul pe care se ajunge la plajă nu era asfaltat și îți cam pierea cheful să mergi mai departe după câteva sute de metri, În ultimii ani, drumul a fost afaltat și pentru a-l străbate cu un mijloc de transport ai nevoie de numai câteva minute. Drumul are o distanță de aproximativ 2 km de la șoseaua națională și în jur de 1 km de la ieșirea din localitate. În ultima perioadă, după ce fostul primar Avram Ghebenei a făcut schimb de teren cu Valu lui Traian pentru plaja care aparținea de Ocolul Silvic, aceasta a devenit din ce în ce mai populată. Din păcate, la ora actuală Primăria Tuzla se află în proces cu Apele Române, iar acesta ar putea dura ani de zile.
“Noi am avut un proiect împreună cu CJC și cu recoltatorii fructelor de mare pentru a dezvolta plaja din Tuzla. Și proiectul primea mulți bani din fonduri europene. Bani care s-au pierdut, însă, deoarece Apele Române ne-au dat aviz nefavorabil. Acum suntem în instanță și o perioadă nu putem să facem nimic. Sperăm să câștigăm procesul, deoarece pentru această plajă s-a făcut un schimb cu primăria Valu-lui-Traian.”, ne-a declarat primarul comunei Tuzla, Reșit Taner.
Anul trecut, eram convinși că satul pescăresc se va construi…
Cel mai nou sat pescăresc de pe malul Mării Negre era preconizat să apară foarte repede la Tuzla. Asociaţia pescarilor şi recoltatorilor de fructe de mare a depusese la APM toate actele necesare obținerii avizelor de mediu pentru cele două investiţii, respectiv sat tradiţional pescăresc şi înfiinţare punct de debracare şi primă comercializare a peştelui. Cum proiectele fuseseră aprobate, iar finanţarea era deja obţinută, avizele de mediu constituiau un ultim pas înainte ca investitorul să se apuce de construit. Doar că acest lucru nu s-a mai concretizat. Însă este bine de știut că viitorul sat pescăresc urma să fie amplasat la 24 de metri de limita ţărmului mării şi la 56 de metri de zona marină Capul Tuzla.
Satul ar fi fost unul foarte frumos, cu 22 de camere duble, amplasate în căsuţe, dar şi un restaurant şi o hală de depozitare şi comercializare a peştelui. Pentru realizarea acestui proiect, Asociaţia pescarilor şi recoltatorilor de fructe de mare a depus, încă din anul 2014, două cereri de finanţare pentru proiectele sale. Ambele au fost aprobate şi s-a acordat finanţarea. Pentru debarcader, valoarea totală a fost calculată la 2.602.419,87 lei, din care s-a estimat că valoarea eligibilă este 2.098.725,70 lei, sumă asigurată integral din Programul Operaţional pentru Pescuit. Pentru satul pescăresc, asociaţia a calculat valoarea investiţiei la 4.344.317,33 lei, dar numai 3.503.481,72 a fost apreciată ca cheltuială eligibilă şi asigurată din acelaşi buget POP. Dar solicitarea Asociației Pescarilor și Recoltatorilor de Fructe de Mare a primit aviz nefavorabil din partea Apelor Române. Nu s-a mai construit nimic, iar banii s-au pierdut!
…Dar lucrurile nu s-au mai mișcat
Satul pescăresc ar fi schimbat radical lucrurile din Tuzla. Dintr-un sat traversat de turiști, ar fi devenit un loc în care aceștia să-și petreacă vacanțele. Bine, nici așa plaja de la Tuzla nu este goală, dar transformarea ei într-o plajă turistică, amenajată după cele mai elevate standarde, ar fi constituit un mare plus pentru turiștii dornici de un sejur de vis, într-un cadru feeric. Pentru a vedea cum stau lucrurile și care a fost motivul pentru care această construcție nu s-a mai realizat, ne-am adresat Administrației Bazinale Dobrogea-Litoral pentru a ne fi oferite cele mai noi informații. Iată răspunsul oficial primit în urmă cu câteva zile:
“În urma solicitărilor privind emiterea avizelor de gospodărire a apelor pentru ,,Construire sat tradițional pescăresc intravilan zona faleza Tuzla şi ,,Înfiintare punct de debarcare pentru pescari în localitatea Tuzla”, având ca beneficiar Asociatia Pescarilor şi Recoltatorilor de Fructe de Mare vă informăm că, potrivit prevederilor O.U.G.202/2002, privind gospodărirea integrata a zonei costiere, aprobată cu completări şi modificări prin Legea nr. 280/ 2003, articolului 6, alineatul 2, litera d, aparțin domeniului public al statului:
- a) depozitele sedimentare la linia țărmului sau formate prin retragerea mării, indiferent de cauze;
- b) avansarea uscatului, cauzată direct sau indirect de orice fel de lucrare costieră;
- c) uscatul invadat de mare, din orice cauză, devenind o parte a fundului mării;
- d) falezele care sunt în contact cu marea sau cu proprietatea publică a statului până la 10 m în spatele crestei falezei”.
Amplasamentul celor două investiții pentru care s-au solicitat avizele se suprapune peste terenul pe care se derulează investiția Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral ,,Lucrări de consolidare a falezelor în zona localității Tuzla”. Terenul a fost predat executantului pentru realizarea lucrării prin procesul verbal de predare- primire nr. 6060/09.04.2008 încheiat între Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Consiliul Local Tuzla şi executant, iar termenul de punere în funcțiune al investiției este 2020. Având în vedere cele comunicate mai sus, s-a considerat că nu se pot emite avize de gospodărire a apelor pentru ,,Construire sat tradițional pescăresc intravilan zona faleza Tuzla și ,,Înființare punct de debarcare pentru pescari în localitatea Tuzla”, deoarece condițiile din teren nu permit realizarea obiectivelor propuse.”
Adică, punct până în anul 2020! Dar plaja rămâne la locul ei, în așteptarea turiștilor. Iar vara din ce în ce mai mulți turiști aleg acest loc. Este o plajă mai sălbatică, un loc în care te poți bucura numai de valuri și de soare. Cândva așa arăta și plaja de la 2 Mai sau cea de la Vama Veche. Dar, din păcate, în ultimii ani ambele au devenit neîncăpătoare. Și, mai mult, s-au umplut cu turiști pentru care a merge la plajă echivalează cu a asculta muzică la boxe, a bea bere și a mânca mititei sau fructe de mare!
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!