Profitând de vremea bună de la sfârșitul anului 2017, dar și de fondurile puse la dispoziție de Consiliul Județean Constanța, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a început să amenajeze un nou parc pe malul lacului Tăbăcărie. O suprafață din incinta Complexului, care până nu de mult era acoperită de o vegetație neîngrijită, a fost curățată și pregătită pentru accesul publicului. În zonă au fost amenajate alei de acces pietonal. De asemenea, au fost plantați peste 200 de arbori specifici climei dobrogene.
Heleșteul cu rațe
Parcul este dotat cu un foișor pentru vizitatori, un heleșteu pentru rațe prevăzut cu tribună cu două rânduri de bănci, precum și un țarc pentru mufloni (oi sălbatice specifice Dobrogei). Practic, ultimul obiectiv a fost creat cu pământul excavat cu ocazia amenajării heleșteului. Acesta a fost depozitat sub forma unei creste care adaptează ecosistemul munților Dobrogei, vechii munți Hercinici. În acest fel, s-au creat condiții pentru muflonii care vor fi aduși aici, în țarcul amenajat. În zona de alei sunt amplasate bănci de odihnă pentru publicul care va putea petrece aici timpii de așteptare dintre spectacolele cu delfini, demonstrațiile de la Planetariu și celelalte activități pentru public din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
Țarcul cu mufloni
“Va fi un loc liniștit, în care oamenii își pot petrece orele. Avem două ore între reprezentațiile cu delfini pe timpul verii, chiar și mai mult în timpul iernii. În acest interval de timp, omul care-ți vine trebuie să-și petreacă plăcut timpul. Ne-am gândit să le umplem timpul cu atracții nu numai de animale, ci și atracții pentru copii, de relaxare, de socializare. Va fi și un foișor, vom avea zonă de joacă pentru copii, zonă verde – acel foișor de exemplu, unde pot sta să mănânce un sandviș, să bea un suc și să admire priveliștea foarte frumoasă, a lacului” – declară dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului MUzeal de Științe ale Naturii din Constanța.
Întreaga investiție costă 300.000 de lei. Printre lucrările care se vor finaliza în 2018 se numără amenajarea spaațiilor verzi și a unui loc de joacă pentru copii. De asemenea, aleile din beton vor fi acoperite cu un covor de piatră bătută. Noul parc oferă o priveliște panoramică asupra lacului Tăbăcărie și, cu siguranță, va fi apreciat de public.
Mai multe informații, în materialul video de mai jos:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.