Vestea că Universitatea Maritimă din Constanța ar putea fuziona cu Politehnica din București și Universitatea din Pitești, formând Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica, a stârnit indignare în rândul constănțenilor. Mulți spun că această fuziune, care ar duce la dispariția de facto a UMC, ar urma să fie făcută doar pentru ca unele persoane să beneficieze în continuare de avantaje didactice, și nu numai. De aceea, parlamentarii parlamentari din PNL Bogdan Huțucă, Septimiu Bourceanu, Marian Crușoveanu și Mircea Banias, vor întreprinde mai multe demersuri, atât la nivelul Parlamentului, cât și al Guvernului României, pentru ca această situație să fie extrem de bine analizată, astfel încât interesele comunității academice și ale studenților din UMC să fie respectate și reprezentate transparent.
„Universitatea Maritimă Constanța ar trebui să rămână o emblemă pentru marina civilă a Constanței. Subiectul fuziunii cu celelalte universități ar trebui analizat atât din perspectiva avantajelor, cât și din cea a dezavantajelor, astfel încât să nu pierdem această tradiție frumoasă construită în cele peste 3 decenii de existență.
Prin prisma activității parlamentare, voi depune, alături de colegii mei, tot efortul necesar pentru a proteja interesul comunității academice și al studenților. Astfel, această instituție de învățământ superior merită tot interesul din partea decidenților la nivel central, pentru a nu se lua decizii în grabă, sub impulsul momentului, decizii ce ar putea crea anumite situații nefavorabile profilului de marină civilă.
Știm bine că, de-a lungul anilor, marinarii au fost o carte de vizită pentru România, dar mai ales pentru Constanța. De aceea, o dezbatere mai largă pe acest subiect, în spațiul public, ar ajuta pentru o înțelegere mai bună a situației create.“, a declarat Marian Crușoveanu.
„Urmăresc cu atenție dezbaterea care există pe plan local referitor la fuziunea Universității Maritime Constanța cu Universitatea Politehnica București și cu Universitatea din Pitești. De asemenea, am văzut care sunt poziționările publice ale studenților, ale foștilor studenți dar și ale mediului academic al Universității Maritime Constanța.
Subiectul merită atenția tuturor parlamentarilor de Constanța, pentru că vorbim despre o universitate de prestigiu care are legătură cu specificul nostru zonal și care, în cei aproape 33 de ani de existență, a devenit un brand cu o identitate recunoscută la nivel internațional. Acest prestigiu dobândit înseamnă promovarea mediului academic constănțean, dar mai ales livrarea de cadre profesional pregătite într-un domeniu extrem de specific. De-a lungul anilor, am observat o evoluție spectaculoasă a acestei instituții de învățământ superior care, prin această comasare/ fuziune/ absorbție și-ar pierde din profilul educațional privind zona marină civilă. Prin promovarea învățământului de marină civilă, UMC întărește specificul nostru zonal, iar cei care absolvă această universitate promovează, la nivel național, nu doar orașul nostru, ci și învățământul superior de calitate.
Alături de colegii mei parlamentari din PNL, Septimiu Bourceanu, Marian Crușoveanu și Mircea Banias, voi întreprinde mai multe demersuri, atât la nivelul Parlamentului, cât și al Guvernului României, pentru ca această situație să fie extrem de bine analizată, astfel încât interesele comunității academice și ale studenților din UMC să fie respectate și reprezentate transparent. Ar fi păcat să pierdem o universitate care, de-a lungul anilor, s-a consolidat ca un centru educațional de excelență, doar pentru unele posibile avantaje cunoscute doar în culise.“, spune liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă.