Cinci parlamentari de Constanța ai PSD, senatorii Nicolae Moga, Tit-Liviu Brăiloiu și Ștefan Mihu, și deputații Radu Babuș și George Vișan, l-au criticat dur, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, pe președintele Klaus Iohannis. Motivul l-a constituit faptul că șeful statului a atacat la Curtea Consituțională a României unui proiect lege adoptat recent în Parlament și care vizează construirea la Constanța a unui Spital militar regional. Rând pe rând, cei cinci parlamentari social democrați constănțeni au spus că nu înțeleg care a fost motivația adevărată pentru care Iohannis a atacat la CCR o lege care prevedea construirea unui spital regional militar, mai ales că, spun PSD-iștii constănțeni acesta ar urma să deservească nu numai militarii români și cei ai NATO, dar și simpli cetățeni din regiunea sud-est a României. Cei cinci parlamentari ai PSD din Constanța spun că gestul lui Iohannis este cu atât mai de neînțeles în condițiile în care proiectul a trecut de cele două Camere ale Parlamentului cu un vot covârșitor. Adică, în favoarea acestui proiect au votat peste 300 de parlamentari, inclusiv cei ai PNL. Mai mult decât atât, spun social democrații, inclusiv ministrul Apărării Gabriel Leș și-a dat acordul pentru construirea acestui spital militar regional la Constanța. Deputații și senatorii PSD au spus că un spital regional la Constanța este vital în condițiile în județul Constanța, la Mihail Kogălniceanu, ar urma să fie amenajată o bază NATO, unde ar urma să vină peste 30.000 de militari. În plus, spitalul ar fi extrem de util și prisma faptului că România se confruntă cu o pandemie de coronavirus, care nu va dispărea prea curând. În al treilea rând, social-democrații au mai afirmat faptul că județul Constanța este extrem de deficitar la capitolul unități spitalicești.
„Este un obiectiv național, dar și strategic. Am aprobat în Parlament o investiție de 2,2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii din regiunea Mării Negre, la baza de la Mihail Kogălniceanu. Spitalul militar este suport și pentru medicina civilă, dar este vital și în lupta cu noul coronavirus. Cu toate astea, actuala putere atacă la CCR proiecte de lege care sunt în interesul românilor, printre se numără și cea care prevede construirea la Constanța a unui spital militar regional. În schimb, Iohannis acceptă acte normative ce vizează jocurile de noroc.“, a declarat Babuș.
Din ce bani ar urma să fie ridicat spitalul
Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a spus că spitalul nu este nici pentru PSD, nici pentru PNL, ci pentru cetățeni.
„Am constat cu stupoare că președintele este împotriva actului medical la Constanța. Iohannis ne spune, pe de o parte, că noi vrem să facem un spital fără să știm numărul de cazuri medicale concrete. Adică noi ar trebui să știm câtă lume se va îmbolnăvi mâine. E un atentat la dreptul oamenilor de a avea un act medical de calitate. Nu construim restaurant, hotel sau SPA-uri, ci spital pentru oameni“, a spus Brăiloiu.
Radu Babuș a punctat că invesția pentru acest spital era încadrată, după discuțiile cu MApN, în cei 2% alocați Apărării. Ca sursă alternativă pentru finanțarea lucrării erau trecute și fondurile europene.
Vișan: „Iohannis a judecat cu dublă măsură“
Deputatul George Vișan a afirmat, la rândul său, că președintele Klaus Iohannis a joacă politic în această cauză și că pregătește campania electorală din toamnă.
„Folosește dublă măsură pentru Constanța. M-am uitat pe cererea de motivare a lui Iohannis, șeful statului spune că prin această lege se reglementează un singur obiectiv, că sunt discriminați unii cetățeni și că nu este indicată cu claritate sursa de finanțare. Referitor la acest aspect, îi aduc aminte lui Iohannis că la proiectul de construcție a Autostrăzii Unirii Târgu Mureș – Iași, promulgat de același Iohannis, se stipula aproximativ aceleași surse de finanțare de noi, adică de la bugetul de stat – credite externe și fonduri europene nerambursabile și/sau parteneriate publice private. Noi în legea ce privește spitalul am avut același tip de exprimare. De aceea spun că Iohannis are dublă măsură. La autostradă a fost OK menționarea surselor de finanțare, la noi nu mai este valabilă exprimare. Pe de altă parte, președintele nu vede că noi, cei din Dobrogea, suntem discriminați, pentru că trebuie să plătim taxă de pod pentru a trece Dunărea.“, a spus George Vișan.
În fine, senatorul Nicolae Moga, inițiatorul acestui proiect, a spus că spitalul militar din Constanța, cu 170 de paturi, are o vechime de 179 de ani, iar Spitalul Județean are o vechime de 50 de ani. Acesta a reiterat că sistemul medical din Constanța este sufocat în timpul verii.
„Județul Constanța are doar 11 unități spitalicești, în schimb, Cluj are 19, iar Iași și Craiova au câte 17 spitale. Asta în contextul în care județul Constanța are un milion de turiști vara. La Spitalul Județean sunt și peste 600 de intervenții la Urgență. Este de neînțeles opoziția lui Iohannis. Probabil că e proiectul PSD și de aceea s-a opus. În contextul geo-politic în care aflăm, necesitatea unui spital militar la Constanța nu mai încape în discuție. Spitalul ar urma să deservească inclusiv partea civilă. Toate lucrurile astea le-am discutat și cu actuala putere. Nu știm de ce s-au sucit“, a spus Moga.
Amintim că, președintele Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, astăzi, o sesizare asupra Legii privind aprobarea obiectivului de investiții Spitalul Militar Regional „Carol I”, din Constanța, pe care o consideră neconstituțională în ansamblu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta