Conecteaza-te cu noi

Actual

Patronatele hoteliere atrag atenția că turismul este în colaps. Se solicită intervenția statului

Published

on

Situația în turismul românesc este de mai multă vreme un subiect extrem de important din cauza faptului că hotelurile și restaurantele au fost închise, unele dintre ele definitiv. Începând cu luna februarie a anului 2020, criza generată de SARS-CoV-2 a evoluat necontrolat, iar măsurile impuse de autorități și evoluția la nivel global nu au reușit să stopeze scăderea dramatică a activității turistice în toată lumea. Spre deosebire de alte țări europene, care au ajutat substanțial întreprinderile din turism pentru a le proteja atât pe ele, cât și pe angajații lor în fața acestei pandemii, Guvernul României a făcut doar promisiuni.

Resursele financiare ale patronilor din turism s-au epuizat, de aceea este esențială punerea cât mai rapidă în practică , a soluțiilor deja găsite de majoritatea tărilor europene, pentru ca afacerile construite cu mult efort în toți acești ani, să poată fi salvate de la dezastru.

Astăzi, cu începere de la ora 10.00, Federația Patronatelor din Turismul Românesc a organizat, la București, o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată situația actuală și perspectiva turismului românesc în anul 2021. De asemenea, au fost dezbătute subiecte de maxim interes privind supraviețuirea acestui sector de activitate. Au participat Murad Mohammad, președinte al FPTR, Daniel Mischie, președinte HORA, Dumitru Luca, președinte ANAT și Dragoș Mihalache, președinte al patronatului UGIR. Organizatorii au precizat, încă de la început, că turismul este în colaps.

”Există discuții pentru despăgubiri, însă nu există nici o propunere în acest sens.”, a spus Daniel Mischie.

El a precizat că este un moment în care HORECA are nevoie de ajutor, respectiv poate beneficia de taxe 0 pentru salariul minim. Mischie a spus că pentru acest program, HORECA va fi o industrie pilot.

Dumitru Luca a spus, la rândul său, că turismul nu mai are demult frontiere și că se pot face rezervări la hoteluri din România prin firme din Germania, de exemplu. El a precizat că ceea ce se întâmplă în ultimele luni pune pe butuci nu doar turismul, ci și toate industriile colaterale. Președintele ANAT a spus că aproximativ 9% din populația ocupată a României lucrează în domeniul hotelier sau colateral.

”Noi am venit cu propuneri concrete, proactive, măsuri de bun-simț. (…) Există probleme uriașe în recuperarea arieratelor de la stat, nouă ni se cer lună de lună bani, iar statul nu-și asumă respectarea unor termene. (…) Avem de recuperat bani pentru concedii medicale de 4-5 ani, avem de recuperat bani pentru șomaj. Cum s-ar putea regla? Printr-un credit fiscal. Printr-un cont de debit și de credit.”, a afirmat Dumitru Luca.

Murad Mohammad a sublinat faptul că o asemenea situație nu a mai fost în România de 50 de ani. El a mai spus că pierderile constatate sunt de miliarde de lei. De asemenea, a spus că cele mai afectate sunt hotelurile din orașe și că mulți hotelieri au luat decizia de a le închide total.

”Pe litoral și la munte încă mai funcționează. (…) Din câte știu eu, singurul primar care a spus că nu va lua impozit pentru hoteluri a fost Chițac, la Constanța, pentru hotelurile din Mamaia.”, a precizat Murad.

El a adăugat că are încredere în actualul prim-ministru, care a făcut promisiuni.

”Astăzi eu, personal am încredere în primul ministru. A promis că promisiunile vor fi fapte.”, a spus Murad.

Investitorul a declarat că a constatat că un angajat bugetar a fost mult mai puțin afectat decât un angajat în mediul privat. De asemenea, a precizat că se cer 5% din taxele și impozitele plătite în ultimii 10 ani, pentru ca aceste sume să fie un sprijin pentru a putea continua.

”O firmă care funcționează de 15 ani, azi e nevoită să închidă. De vină e statul, că nu intervine. Așa cum a a intervenit în alte domenii economice, îi cerem să intervină și în industria hotelieră.”, a subliniat Murad Mohammad.

El a precizat că se impune transparență, intervenție imediată pentru sprijin, comunicare și amânarea ratelor, de la 9 la 18 luni.

De asemenea, a menționat că pandemia nu iartă pe nimeni. Cu toate acestea, peste câteva luni se va deschide sezonul estival și patronatele hoteliere solicită intervenția statului. Murad Mohammad a menționat că hotelierii nu știu să facă scandal, așa cum fac sindicaliștii, dar dacă va fi cazul, se vor mobiliza și nu sunt departe de a ieși în stradă. El a mai spus că din 400.000 de angajați în industria hotelieră, în jur de 100.000 au plecat din țară.

”E o pierdere foarte mare, zi de zi. (…) Despre ce sprijin vorbește statul? (…) Vrem ca impozitele să fie blocate. De unde să plătim toate taxele dacă nu avem venituri?” a spus Murad Mohammad.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions