Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

Pe bicicletă, din Franța spre Australia. Cu oprire în comuna Castelu

Published

on

Doi intelectuali francezi, soț și soție, împreună cu fiica lor de trei ani, străbat o parte a lumii pe bicicletă. Damien Allard este informatician. Isabelle este cercetător în domeniul climatologiei. Fiica lor, Auriane, este o copilă vorbăreață și plină de viață, educată să iubească natura și simplitatea. Aventura celor trei a început pe 6 mai 2018, atunci când au plecat din localitatea lor de reședință, Auray, din vestul Franței, cu gândul de a ajunge tocmai în Australia, la fratele Isabellei Allard. Traseul a fost desenat pe o hartă digitală, care poate fi vizualizată de oricine accesează site-ul https://auraysydneyavelo.ouvaton.org al asociației fondate de soții Alard, ”Terriens en Chemin” – ”Pământeni pe drum”. De altfel, denumirea asociației exprimă în bună parte filozofia de viață a celor doi. În urmă cu cinci ani, ca un act de revoltă împotriva efectelor negative ale modernizării, precum poluarea excesivă asupra aerului și pânzei freatice, soții Allard au renunțat la tehnologie, la mijloacele de transport pe bază de hidrocarburi, la electricitate și la alimentația plină de chimicale din comerțul comun. Ei militează pentru un mediu curat, pentru redescoperirea naturii și mai ales pentru un tip bio-protector de agricultură, denumit ”permacultură”.

Deciși să-și educe copilul în acest spirit, Damien și Isabelle și-au luat lumea în cap pe 6 mai 2018, atunci când, așa cum am spus mai sus, au părăsit orașul lor, pe biciclete, în drum spre Australia. ”Echipajul” a parcurs până acum aproximativ 6.000 de kilometri, mergând de-a lungul marilor fluvii europene: Loara, Rin și Dunăre. Iarna trecută au petrecut-o într-o fermă bio din Ungaria, iar primăvara și vara acestui an pe drumurile din România. La începutul lunii iulie, au ajuns la Castelu, în județul Constanța. De ce au ales această comună relativ mică din Dobrogea? Ei bine, localitatea noastră este înfrățită de mai mulți ani cu Plescop, o comună din Franța, învecinată cu Aurey-ului soților Allard. În drum spre fratele din Australia, aceștia s-au oprit la frații români de la Castelu. Simplitatea și naturalețea locului i-au făcut fericiți, după cum ei înșiși declară. Au fost cazați și primiți cu multă căldură într-o gospodărie din Nisipari, de niște localnici inimoși și muncitori, care cresc vaci, găini, struți și albine, cultivând în același timp legume și fructe, fără pesticide și alte chimicale. ”După noi, acesta este viitorul!” – exclamă Isabelle Allard, preocupată de conceptul autonomiei alimentare.

Și administrația locală din comuna Castelu a manifestat o atitudinea prietenoasă și ospitalieră. Primarul Nicolae Anghel și viceprimarul Antoneta Prodan i-au convocat pe consilierii locali într-o ședință extraordinară, tocmai pentru a-i cunoaște pe ecologiștii francezi și pentru a avea un dialog cu aceștia. S-a întâmplat pe 14 iulie a.c., chiar de ziua națională a Franței. Ce s-ar putea îmbunătăți? Damien și Isabelle spun că ar trebui plantați pomi fructiferi în locurile publice, pe marginea șoselelor. De asemenea, cred că localnicii ar trebui să manifeste mai mult simț civic, să organizeze acțiuni de ecologizare și să se implice mai mult în viața colectivității.

Advertisement
usr

Următorul punct important pe harta intinerariului este portul Varna, din Bulgaria. Aici, Damien, Isabelle și Auriane se vor îmbarca pe un ferry-boat care îi va duce în Georgia. Peste iarnă, vor rămâne în această țară, la o fermă. În primăvara anului viitor, vor pleca în Azerbaijan, urmând să traverseze Marea Caspică. Va urma o nouă iarnă în Kazahstan, tot într-o fermă. În 2021, ecologiștii francezi vor să traverseze Himalaya. Urmează China, Laos, Tailanda, Malaiezia, Indonezia și Australia. Punctul terminus va fi atins în vara anului 2022. După această expediție, soții Allard spun că se vor întoarce în Franța, pentru a experimenta, în continuare, un trai natural, simplu și fericit, cu autonomie alimentară și energetică.

Prezența familiei Allard la Castelu a fost reflectată în presa franceză, care urmărește cu interes ”ocolul lumii” pe bicicletă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions