Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, care este și prim vicepreședinte al organizației județene a PSD, a dezvăluit astăzi, în cadrul unei emisiuni la Radio Sky, că partidul din conducerea căruia face parte a comandat un sondaj pentru a se ghida în desemnarea candidatului propriu pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța la alegerile locale din 9 iunie. Numele măsurate ar fi: Felix Stroe, Horia Țuțuianu, Cristian Maricel Cîrjaliu și însuși primarul din Limanu, Daniel Georgescu.
Ar fi de așteptat ca unul dintre cei patru să candideze din partea PSD pentru șefia județului, dacă nu se vor schimba datele problemei ulterior.
Felix Stroe a fost viceprimar al Constanței, în primul mandat al lui Radu Mazăre, în perioada 2000-2003. De asemenea, a condus, cu rezultate bune, în perioada 2003-2020, Regia Autonomă Județeană de Apă și Canalizare, pe care a transformat-o în societate pe acțiuni, RAJA SA, și i-a extins operațiunile la nivel național. În plan politic, s-a impus ca lider al PSD Constanța, după ce fostul președinte, Radu Mazăre, a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru retrocedări frauduloase de terenuri. La momentul trimiterii lui Mazăre în judecată, Felix Stroe a fost unul dintre consilierii locali municipali care au votat împotriva constituirii municipalității ca parte civilă în dosarul penal.
La finele anului 2017, Felix Stroe a ocupat pentru scurt timp un post de ministru al Transporturilor în Guvernul Tudose. Din 2020 este senator.
Stroe este totodată și un prosper om de afaceri, cu investiții în imobiliare. Cea mai cunoscută ispravă de acest fel este un bloc de 12 etaje ridicat pe strada Oborului din Constanța, pe baza unui PUD care derogă de la regimul uzual de înălțime al zonei (mai multe detalii AICI).
Horia Țuțuianu a fost președinte al Consiliului Județean Constanța în perioada 2016-2020. În mandatul acestuia, a fost salvată de la faliment Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, prin reorganizare judiciară. De asemenea, au fost câștigate proiecte de finanțare pentru investiții la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, care ulterior au fost abandonate. La alegerile locale din 2020, Țuțuianu a plătit afișe și panouri electorale, în care figura drept candidat pentru un nou mandat în fruntea județului. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, i-a fost retras sprijinul, candidatul efectiv fiind Felix Stroe, care a pierdut în fața lui Mihai Lupu ( PNL), actualul președinte al Consiliului Județean. Între Țuțuianu și Stroe există o rivalitate, cel dintâi aspirând să preia șefia organizației județene a PSD, potrivit speculațiilor din mediul politic.
Maricel Cîrjaliu este primar la Agigea din anul 2008. De-a lungul timpului s-a remarcat prin câteva activități unice în felul său:
- S-a autopropus ca cetățean de onoare al comunei sale, obținând această distincție pe baza meritului că ar fi extins rețeaua de apă potabilă (vezi AICI).
- A încercat să obțină titlul de doctor în științe juridice la o universitate din Republica Moldova, pe baza unor studii referitoare la corupția din administrația publică. În această calitate, a publicat în reviste din Republica Moldova câteva articole ”științifice” pline de platitudini și fraze plagiate cu totul. (vezi AICI).
- A condus arbitrar politica locală de la Agigea. În două mandate, a refuzat să valideze doi consilieri locali, iar în mandatul actual a reușit să obțină dizolvarea Consiliului Local, după ce un polițist local, pe care l-a delegat în funcția de secretar general al comunei, a mințit instanța de judecată că aleșii locali nu ar fi adoptat nicio hotărâre în trei ședințe ținute consecutiv. În realitate, nu s-au ținut trei ședințe, ci doar două, astfel încât decizia de dizolvare a fost obținută prin fals intelectual, fiind în mod vădit o eroare judiciară. (vezi AICI)
- Cîrjaliu a reușit, în actuala legislatură, pe cale politică, să-l propulseze pe cel mai apropiat colaborator al său, Dan Chiru, în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului, timp în care pe raza comunei s-au petrecut mai multe situații dezastruoase pentru mediul înconjurător (vezi AICI și AICI), fără să existe nicio reacție din partea autorităților de mediu.
- A efectuat afaceri pe seama patrimoniului public al comunei, ca de exemplu un schimb controversat de terenuri, prin care ample suprafețe imobiliare au fost scoase din patrimoniul public, ajungând ulterior în proprietatea fratelui său (vezi AICI și AICI).
- De asemenea, Cîrjaliu a fost trimis în judecată, în 2020, pentru afacerea prin care ar fi inventariat, fără drept, terenurile de pe malul mării în domeniul privat al comunei și mai apoi a vândut un lot, cu un preț subevaluat, către o firmă. Pe teren a fost construit restaurantul Golful Pescarilor; jumătate din afacere se află acum pe numele ginerelui său. Recent, Cîrjaliu a fost achitat pe fond în acest dosar penal, pe motiv că, deși fapta există, nu este prevăzută de legea penală. Însă urmează apelul.
Al patrulea politician măsurat în sondaje, Daniel Georgescu, este primar al comunei Limanu din anul 2016. Anterior, acesta a făcut afaceri în domeniul turistic. El este măsurat și în alt sondaj efectuat la Mangalia (mai multe informații AICI).
În aceeași emisiune de la Radio Sky, prim-vicepreședintele PSD a afirmat că se efectuează măsurători și pentru candidatura la Primăria Constanța din partea PSD. Cei incluși în sondaje ar fi, potrivit acestuia: Costin Răsăuțeanu, Horia Constantinescu, Decebal Făgădău, Dan Georgescu (fostul șef de la ACN), Lucian Lungoci și Tit-Liviu Brăiloiu.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta