Exclusiv
Pe miliţienii comunitari de la Mangalia îi mănâncă pixul! Faptele de vitejie ale unui horticultor care s-a ajuns şef la Poliţia Locală
Published
8 ani agoon
Poliţia Locală din Mangalia a închis ilegal accesul autoturismelor pe un drum public. Sesizate asupra situaţiei, organele în drept au deschis urmărirea penală împotriva şefului instituţiei, numitul Mihai Angelescu. Negru de furie, şeful poliţiştilor locali a început să-i trimită mesaje de ameninţare reclamantului său. „(…) Am material de lucru pentru câteva amenzi…. că doar avertismente s-au dat…. aşa îmi zic subalternii..că îi mănâncă pixul”, îi scria Angelescu, prin SMS, celui care îndrăznise să îl reclame organelor. Şi ca să fie şi mai convingător, îi transmitea, tot prin SMS: „Poate vine şi anaf-ul prin oraş şi staţiuni, avem o colaborare strânsă cu ei, le transmitem sesizări şi note de constatare”. Ameninţările nu sunt simple vorbe de ocară aruncate la furie, având în vedere că societatea reclamantului tocmai fusese amendată cu 33.000 de lei, ca imputaţie aberantă pentru faptul că şi-a schimbat tâmplăria PVC fără autorizaţie de construire, care nici nu este necesară în astfel de cazuri.
Societatea Only 4 Fun SRL Mangalia a cumpărat în decembrie 2013 o cafenea în formă de vapor pe digul de nord al Portului Turistic, la circa 200 de metri de scena plutitoare (gabara) folosită pe vremuri pentru Festivalul Callatis. Clădirea fusese edificată în anul 2006, pe o limbă de pământ, învecinată la nord cu plaja Mangalia, iar la sud cu drumul perfect asfaltat al digului care delimitează acvatoriul portuar. Înainte de a ajunge în proprietatea Only 4 Fun SRL, imobilul a avut alţi doi proprietari. Ani de zile, accesul auto a fost permis atât la hotelul Laguna, al fraţilor Luca, şi la restaurantul învecinat acestuia, ambele aflate la baza digului, cât şi la cafeneaua în formă de vapor, aflată, aşa cum am arătat, la 200 de metri distanţă, „în larg”. Însă pe 1 iulie 2015, Poliţia Locală Mangalia a montat o barieră de acces la „rădăcina” digului. Fără nicio explicaţie. Totodată, obiectivul a intrat în paza unor „comunitari”, care au primit rolul să ridice bariera pentru maşinile care mergeau la Hotelul Laguna şi la restaurantul din imediata sa apropiere, şi să o coboare pentru cei care doreau să meargă la Lazy Lounge Caffe, imobilul în formă de vapor cumpărat de Only 4 Fun SRL (vezi aici video). Simţindu-se nedreptăţit de restricţia parcă special creată pentru firma sa, administratorul delegat al Only 4 Fun SRL, Niculae Viereanu, a cerut explicaţii. În locul unui cuvenit punct de vedere, comunitarii s-au apucat să-i care mai multe amenzi pentru parcare neregulamentară (în faţa barierei) şi pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare a cafenelei, autorizaţie pe care o ceruse, dar nu fusese emisă de autoritatea locală din motive neelucidate (lene, birocraţie, abuz etc.). Mai apoi, s-au căznit să amplaseze în spatele barierei un semn de circulaţie care interzicea virajul la dreapta, spre largul digului, ca să justifice, măcar în aparenţă, interdicţia selectivă de circulaţie.
Niculae Viereanu a reacţionat cu o plângere penală la adresa lui Mihai Angelescu, arătând în cuprinsul acesteia că drumurile publice nu pot fi închise tam-nesam, întreaga procedură fiind reglementată, pas cu pas, de un document cadru al Ministerului Administraţiei şi Internelor intrat în vigoare pe 13 iulie 2009. Potrivit acestui document oficial, care se aplică oriunde în România, deşi mai puţin la Mangalia, niciun drum public nu poate fi închis fără o hotărâre a consiliului local şi fără avizul Poliţiei Rutiere. În cazul de faţă, cele două documente indispensabile lipseau cu desăvârşire.
În baza unei motivaţii inconsistente, procurorul de caz de la Parchetul Judecătoriei Mangalia a dispus clasarea dosarului penal deschis împotriva lui Mihai Angelescu. Însă Viereanu a contestat soluţia la procurorul-şef, care, prin Ordonanţa 132/II/2/2015 din data de 24 noiembrie 2015, a infirmat soluţia procurorului de caz şi a dispus începerea urmăririi penale împotriva făptuitorului din capul Poliţiei Locale, pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Aflând soluţia, şeful Poliţiei Locale şi-a pus un subordonat să redacteze o adresă de intimidare către Only 4 Fun SRL, cerând societăţii, pe 27 noiembrie 2015, să înainteze până la 3 decembrie 2015 documentele justificative cu privire la edificarea construcţiei de pe digul de nord. Un fel de actele la control – cam cum pretindeau miliţienii de altă dată, când te opreau nejustificat în trafic.
Societatea administrată de Niculae Viereanu nu avea actele de construire din spate, care nu sunt necesare la perfectarea contractelor de vânzare-cumpărare, situaţie în care sunt cerute doar contractul ultimului proprietar şi intabularea de la OCPI. În consecinţă, s-a adresat Primăriei Mangalia pentru a-i pune la dispoziţie respectivele înscrisuri istorice. Până să vină un răspuns autorizat, un agent al Poliţiei Locale s-a deplasat la cafenea, pe 11 decembrie 2015, unde a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii, nu cu administratorul locaţiei, ci cu un martor-asistent care se plimba prin zonă, în acea zi de iarnă, când şi câinii stăteau la adăpost. Comunitarul constata că societatea ar fi montat tâmplărie PVC fără autorizaţie de construire şi ar fi supraînălţat, aidoma, clădirea în formă de vapor. Pe 14 decembrie 2015, în baza constatării comunitarului, arhitectul-şef al Mangaliei, Paul Enache, stabilea în sarcina societăţii o amendă de 33.000 de lei şi obligaţia de a aduce construcţia la cotele din proiect. O zi mai târziu, fără nicio legătură cu această amendă, Judecătoria Mangalia confirma definitiv începerea urmăririi penale împotriva lui Mihai Angelescu.
Only 4 Fun SRL a contestat contravenţia în instanţă şi a reuşit să câştige desfiinţarea acesteia pe 15 iunie a.c.. Magistraţii au reţinut că înlocuirea tâmplăriei nu necesita autorizaţie de construire, precum şi faptul că pretinsa supraînălţare a construcţiei era o constatare adusă din pix. De asemenea, în hotărârea instanţei s-a menţionat şi susţinerea lui Nicolae Viereanu că directorul Poliţiei Locale, Mihai Angelescu, i-ar fi spus, încă din anul 2014, că nu îi este simpatic şi va face tot posibilul să nu poată funcţiona. Iar Angelescu s-a ţinut, în parte, de promisiune. Mai mult, după ce contravenţia a fost desfiinţată, şeful Poliţiei Locale s-a apucat să-i trimită lui Niculae Viereanu mai multe SMS-uri, în care îl ameninţa că pe subordonaţii lui îi mănâncă pixul să scrie alte amenzi. Într-un alt mesaj, Angelescu îi dădea de înţeles că va asmuţi controlorii Antifraudă împotriva sa, având o bună colaborare cu ei. Deşi familia Viereanu a publicat pe Facebook toate aceste mesaje, pe care te-ai aştepta să le debiteze vreun interlop certat cu legea, iar nu ditamai şeful celor chemaţi să sancţioneze încălcarea legii, nimeni nu a luat nicio măsură. Aşa se face că, în ciuda comportamentului scandalos, Mihai Angelescu, urmăritul penal, îmbracă în continuare uniforma de comandant al Poliţiei Locale. Dar cine ar putea să-l schimbe din funcţie, de vreme ce fratele său, Dragoş, este chiar viceprimarul municipiului Mangalia, uns în această funcţie de alianţa dintre PNL (acest partid mare cu principii proclamate de integritate) şi UNPR. Să mai spunem că, în ciuda comportamentului de miliţian, Mihai Angelescu nu are nimic în comun cu meseria pe care o practică, el fiind licenţiat în horticultură la Universitatea de Stat din Republica Moldova, ceea ce arată cât de legală a fost numirea sa.
Comentarii pe Facebook
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.