Plenul Senatului a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.
Proiectul a fost adoptat cu 76 de voturi pentru, 25 împotrivă şi două abţineri.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor și se justifică prin faptul că în sistemul naţional de învăţământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.
Concret, agresorii cadrelor didactice riscă pededepse mai mari cu o treime decât în mod normal, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.
În cazul lovirii sancțiunile sunt și mai mari, de până la doi ani și jumătate de închisoare.
Dacă vinovatul are mai puțin de 14 ani, atunci nu va răspunde penal, iar în cazul celorlalți minori pedeapsa se înjumătățeste.
”Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, ameninţaţi sau chiar loviţi de către elevi sau părinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au mărturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, se arată în expunerea de motive.
Senatul este for decizional în acest caz deci intra în vigoare imediat dupa promulgare.
În cursul serii trecute, Asociația VeDem Just a scris pe pagina de Facebook că, potrivit acestei legi, personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de o protecție sporită.
Legea va fi trimisă Președintelui României spre promulgare și va intra în vigoare în 3 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.
Noua lege spune următoarele:
– amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui profesor aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se vor sancționa mai aspru: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime.
De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale pedeapsa va fi 8 luni – 6 ani și 8 luni; pentru vătămări mai grave va fi 2 ani și 8 luni – 9 ani și 4 luni;
– pentru comiterea oricărei infracțiuni împotriva profesorului sau a bunurilor lui ori a membrilor familiei sale în scop de intimidare sau răzbunare: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni – 4 ani închisoare
– directorii care află la școală de comiterea unei astfel de infracțiuni sunt obligați să anunțe imediat procurorul. Dacă nu o fac, art. 267 din Codul penal spune că e infracțiune.
Vor fi sancționați: autorii faptelor împotriva profesorilor indiferent că sunt elevi de la 14 ani în sus, părinți, alte cadre didactice sau alte persoane.
Foto: Digi24
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta