A fost circ total astăzi în Parlament pe tema anulării pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Proiectul pensiilor speciale a fost votat cu 357 de voturi. Din cele trei proiecte depuse de PNL, USR-PLUS și PSD pe această temă, a fost supus la vot varianta înaintată de social democrați, Comisia pentru statut dând raport de admitere pentru proiectul PSD. Propunerea a fost adoptată cu amendamente. Deși toate cele trei formațiuni au votat proiectul, între putere a fost un adevărat circ. De altfel, liderul PNL Ludovic Orban a avut o ieșire nervoasă și a atacat PSD.
„Suntem astăzi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu îşi face parte şi că nu ia partea leului şi că legile trebuie făcute pentru cetăţeni şi nu pentru privilegiaţi şi că nimeni nu are dreptul să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie. În anul 2010, după adoptarea legii pensiilor, nu mai existau decât foarte puţine categorii de pensii speciale. După 2014 au curs pe bandă rulantă acte normative făcute de o majoritate în jurul PSD care a culminat cu nesimţirea ca parlamentarii care trebuie să îi reprezinte pe cetăţeni şi nu pe ei înşişi să voteze pensii speciale. Singurul partid care a votat împotriva introducerii acestor pensii speciale a fost PNL. În rest, voi aţi votat pentru. Nu cu pensii din burtă, fabricate pe ultimele trei luni, cu sporuri inventate din pix pentru toată şefimea, în timp ce oamenii care produc ceva pentru România sunt pedepsiţi să trăiască din pensii pe baza contributivităţii, iar alţi şmecheri au reuşit să vă convingă să votaţi pensii nesimţite. Astăzi aveţi ocazia să începeţi să vă îndreptaţi domnilor de la PSD…”, a declarat Orban.
Replica lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, nu s-a lăsat așteptată.
„Am ajuns în această situaţie pentru că dumneavoastră, Guvernul dumneavoastră aţi emis o OUG prin care aţi îngheţat pensiile, salariile în toată România. Era normal ca orice politician să reacţioneze în acest fel, indiferent de culoare politică, să nu mai avem indemnizaţii speciale, atâta timp cât politica actualei coaliţii e de recesiune. Nu am înţeles de ce nu aţi făcut acest lucru anul trecut, eraţi premier, domnule Orban. Aveaţi majoritate. Nu am înţeles, domnule Barna, de ce până acum împreună cu domnul premier Cîţu nu aţi dat o OUG ca să faceţi dreptate până la capăt. Singurele indemnizaţii speciale pe care nu puteţi să le schimbaţi erau cele ale parlamentarilor. Cine l-a ţinut un an de zile pe domnul Orban să daţi această OUG, să faceţi dreptatea până la capăt? Vă rugăm frumos, astăzi cred că toţi parlamentarii vom vota să renunţăm la aceste pensii speciale şi vă invită pe voi din coaliţia pierzătorilor să mergeţi până la capăt şi să daţi o ordonanţă de urgenţă”, a spus Ciolacu.
Singurii care nu au votat proiectul au fost cei de la UDMR. Maghiarii au anunțat nu votează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru că proiectul este „praf în ochii electoratului”, pensiile speciale ale parlamentarilor fiind doar 1,38% din totalul pensiilor speciale. UDMR a acuzat de la tribună că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile, iar daca nu se poate din motive constitutionale, sa fie impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. PNL și USR PLUS, colegii de coaliție ai UDMR, susțin puternic proiectul de eliminare a pensiilor speciale.