Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Percheziții în județele Constanța și Ilfov, dar și în Capitală. Vezi pentru ce

Published

on

În cursul zilei de azi, 21 decembrie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au efectuat un număr de 17 percheziții domiciliare, pe raza județelor Ilfov și Constanța și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat ce a creat un mecanism complex format din mai multe societăți prin intermediul cărora au fost efectuate mai multe operațiuni de import mărfuri din Turcia, mecanism ce a avut ca scop simularea de tranzacții comerciale succesive prin intermediul mai multor societăți, fiecare cu rol prestabilit, în  scopul eludării plății obligațiilor fiscale către bugetul general consolidat, tot demersul infracțional fiind inițiat și pus în executare în beneficiul unei singure societăți comerciale controlate de către liderul grupării.

Astfel o primă categorie de societăți „fantomă” erau cele care aveau rolul de importator (eșalonul 3). Prin intermediul acestora erau realizate operațiunile de import produse din Turcia dar și din alte state din spațiul extra-comunitar. Operațiunile se desfășurau la valori mult diminuate față de prețul la care, în final, mărfurile ajungeau la beneficiarul final și real.
O a doua categorie (eșalonul 2) era reprezentată de societăți care  jucau rolul de intermediar, acestea declarând achiziții de mărfuri de la societățile importatoare și transferându-le mai departe către alți intermediari. În toate cazurile, pentru a se îngreuna eventuala depistare a activităților infracționale, membrii grupării au interpus nu un rând de societăți, ci două.
Ultima categorie era reprezentată de societatea beneficiară (eșalonul 1) care acționa aparent legal.

Această entitate realiza operațiuni de achiziții de la societățile din eșalonul 2 (societățile intermediare), la un preț majorat substanțial, deducându-și T.V.A. achitată la o valoare mult mai mare. În realitate întreg mecanismul de import din Turcia era controlat și coordonat de către liderii grupării, autotrenurile cu mărfuri ajungând din Turcia direct în depozitele beneficiarului final. Toate tranzacțiile succesive realizate de la importator și până la beneficiar erau majorate artificial ca valoare pentru a se crea T.V.A. deductibil cât mai consistent, în avantajul societății beneficiare.

Advertisement
usr

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la peste 27.000.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 32 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, al inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Constanța, Buzău, Vâlcea, Prahova, Ialomița, Giurgiu și Argeș și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, precizează Compartimentul Purtător de cuvânt al DIICOT. 

Foto: Ilustrativ

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions