Advertisement
Societate

Performanță a elevilor constănțeni la Concursul de Design Spațial Live in a Healthy Space

În perioada 15 septembrie – 30 noiembrie 2024 s-a desfășurat Concursul de Design Spațial Live in a Healthy Space. Acest concurs, organizat de National Space Society din S.U.A., propune elevilor de gimnaziu și liceu (cu vârste între 12 și 18 ani) să proiecteze un modul agricol (sau o zonă agricolă) pe o stație spațială, pe Marte sau pe Lună. Scopul proiectelor participante la acest concurs este cercetarea și stabilirea structurilor necesare pentru a produce alimente pentru o nutriție adecvată și diete pentru oamenii care trăiesc în spațiu.

La ediția din 2024 a Concursului de Design Spațial Live in a Healthy Space  au participat 9.028 de elevi cu 1.641 de proiecte din 11 țări din întreaga lume: Statele Unite ale Americii, Canada, India, Indonezia, Islanda, Pakistan, Peru, România, Bulgaria, Turcia, Bangladesh. La această competiție a participat o echipă formată din elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” și de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța.

Rezultatele concursului au fost anunțate pe data de 5 februarie 2025.

Proiectul G-Shift, realizat de elevii Ştefan Dan, Teodora Dogărescu, Eduard Grigore, Luca-Alexandru Siret, Matei-Tudor Zevri de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”  și Amir-Enes Memet de la Liceul Internațional de Informatică, coordonați de prof. dr. Adrian-Eracle Nicolescu de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” Constanța a obținut premiul al II-lea. (https://nss.org/healthy-space-competition-results/).

Pe măsură ce explorarea spațială avansează, numărul astronauților implicați în misiuni de lungă durată inevitabil va crește rapid. Proiectul câștigător G-Shift  își propune să răspundă acestei cerințe prin implementarea unei metode eficiente, menită să atenueze stresul fiziologic și psihologic generat de trecerea între medii gravitaționale diferite. Aceste treceri implică provocări mari pentru astronauți, printre care se numără atrofia musculară, scăderea densității osoase și alte probleme cardiovasculare. Pentru a aborda aceste probleme, proiectul G-Shift propune o abordare revoluționară: 24 de facilități de antrenament individuale, reglabile dinamic, integrate într-o stație spațială de tip toroidal. Aceste centre de antrenament sunt concepute pentru a ajuta astronauții să se acomodeze treptat cu forțele gravitaționale variabile, prin deplasarea lor de la centrul torului către interior. Astfel, echipajul se va antrena în medii cu forțe gravitaționale care se modifică progresiv, pregătindu-se astfel pentru provocările viitoare și asigurând succesul misiunilor din ce în ce mai complexe. Localizată în punctul Lagrange L1, proiectul estimează că așezarea va deveni complet funcțională în aproximativ cinci ani, găzduind ulterior până la 5.000 de rezidenți.

”Elevii premiați au fost invitați să susțină proiectele câştigătoare la International Space Development Conference – National Space Society, care va avea loc în perioada 19-22 iunie 2024 la Orlando, Florida, S.U.A.”, a precizat prof. Florentina Gheorghe.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Maria Ionescu

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Recent Posts

Polaris: „Ne dedicăm în totalitate comunității, chiar dacă facturăm doar 36% din TAXA DE SALUBRIZARE“

Compania de salubrizare Polaris M Holding spune că se dedică în totalitate comunității, chiar dacă… Read More

3 ore ago

Incendiu la un apartament din Mangalia. Două persoane, transportate la spital cu arsuri

În această seară, 5 februarie, în jurul orei 18.00 a izbucnit un incendiu violent la… Read More

6 ore ago

Nicolae Ciucă a demisionat din Parlament: „Rămân simplu membru PNL“

Fostul premier al României și lider al PNL Nicolae Ciucă, candidat la Președinția României, a… Read More

7 ore ago

Ce zice Felix Stroe de acuzele de colaborare cu Securitatea: „S-a încercat recrutarea mea când eram doar un copil“

În urmă cu două zile, senatorul de Constanța al PSD, Felix Stroe, a fost ales… Read More

8 ore ago

USR i-a cerut DEMISIA lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului! Negoi: „A fost premierul NORDIS, nu premierul românilor“

Parlamentarii USR au cerut demisia premierului Marcel Ciolacu după scandalul NORDIS. Senatorul de Constanța al… Read More

9 ore ago

Marcel Ciolacu, cu facturile Nordis în Parlament

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă are facturile legate de… Read More

9 ore ago