Direcția de Sănătate Publică a judetului Constanța a postat un comunicat de presă prin care anunță că, în această perioada are loc repartiția vaccinului anti HPV.
Este vorba despre 2505 de doze, care au fost solicitate de către medicii de familie din județ, pentru fetele eligibile la vaccinare, din grupa de vârstă 11-14 ani. Concret, pentru aceste copile, părinții ori reprezentanții legali au depus cerere în perioada 2017-2018.
Fiecare medic de familie va primi Metodologia privind vaccinarea anti-HPV, materiale educative referitoare la HPV și vaccinarea anti-HPV, necesare pentru a susține conversațiile cu pacienții pe aceasta temă, după cum urmează:
– schema de vaccinare împotriva HPV, pe grupe de vârste;
– broșura informativă despre HPV și riscurile infecției, care însoțește doza de vaccin HPV;
– infografic online cu informații cheie despre infecția cu HPV.
Vaccinarea anti-HPV previne infecția cu HPV și este inclusă în Programul Național de Vaccinare.
Infecția cu virusul Papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV, o prescurtare a denumirii sale din limba engleza- Human Papilloma Virsus) este o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite părți ale organismului uman. Exista mai mult de 100 de forme de virus identificate până în prezent, iar infecția cu cel puțin un tip de HPV este foarte frecventă.
Dintre tulpinile de HPV cunoscute, aproximativ 30 de tipuri afectează în principal zona organelor genitale, dintre aceste aproximativ 18 tulpini sunt condiderate “ de risc ” în apariția cancerului genital.
Doar aproximativ 10% din femeile infectate cu HPV cu risc înalt dezvoltă infecții persistente. Acestea au riscul cel mai mare de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de san. Vârsta medie la care apare e în jur de 50 de ani, însa au existat și cazuri de apariție mult mai devreme, chiar și la 20 de ani.
Sunt mai expuse riscului de infectare cu genotipurile HPV de risc înalt femeile cu debut timpuriu al vieții sexuale, cele active sexual cu mai mulți parteneri, fie concomitent sau fie în diferite perioade ale vieții, sau ai căror parteneri au întreținut relații sexuale cu o persoană infectată sau cu cancer de col. Fumatul și imunodeficiența sunt considerați factori predispozanți.