În anul 2020 cadrele Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă Dobrogea al județului Constanța au efectuat 21 de controale la unitățile spitalicești din județ, precum și exerciții de evacuare. În urma controalelor au fost aplicate 277 sancțiuni, 259 de avertismente şi 18 amenzi în valoare totală de 91.000 lei. În evidenţele Inspectoratului, funcționează 18 unități sanitare cu spitalizare continuă din care 10 construcții nu au autorizație de securitate la incendiu, 7 sunt autorizate și una nu necesită autorizare.
Prin autorizație de securitate la incendiu – actul administrativ emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență județean, prin care se certifică, în urma verificărilor în teren și a documentelor privind realizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, îndeplinirea cerinței esențiale – securitate la incendiu – la construcții, instalații tehnologice și alte amenajări; autorizația de securitate la incendiu conferă persoanelor fizice sau juridice, deținătoare ale construcțiilor, instalațiilor și ale altor amenajări, dreptul de a le edifica, de a le pune în funcțiune și de a le exploata din punctul de vedere al îndeplinirii cerinței esențiale – securitate la incendiu;
Prin aviz de securitate la incendiu – actul emis, în baza legii, de inspectoratul pentru situații de urgență, după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare, pentru îndeplinirea cerinței esențiale – securitate la incendiu – a construcțiilor, instalațiilor și altor amenajări;
Categoriile de construcții care se supun avizarii/autorizării privind securitatea la incendiu se regăsesc în HGR. nr. 571/2016.
Precizăm că, în săptămâna 15-29 noiembrie, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al județului Constanța desfăşoară acţiuni de control la spitalele din întreg judeţul.
Sunt verificate următoarele aspecte: funcționalitatea instalației de semnalizare/avertizare în caz de incendiu; hidranți interiori/exteriori; instalațiile electrice; partea de evacuare în caz de incendiu (căi de evacuare, iluminat căi de evacuare în condițiile circuitului epidemiologic). Totodată cadrele inspectoratului vor verifica partea de instructaj în domeniul situațiilor de urgenţă, precum și procedurile de evacuare.
“Scopul acestor activități este de a pregăti personalul unităților spitalicești, obiective importante din competența inspectoratului, unde, zilnic, sunt îngrijite sute de persoane și oricând pot apărea diverse situații de urgență, precum și de a preveni evenimente neplăcute.”, a precizat Anamaria Stoica, reprezentant al ISU “Dobrogea” din Constanţa.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta