Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Plajele de la Vadu, Corbu și Midia, luate cu asalt de turiști. Vezi ce amenzi s-au dat

Published

on

Și în acest sfârșit de săptămână au continuat acțiunile de monitorizare și control desfășurate de către inspectorii comisariatelor regionale de control ale Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

În cadrul acțiunilor de monitorizare și control au fost identificate și aplicate, potrivit legii, 77 de sancțiuni pentru cazuri de campare, acces nepermis în zone strict protejate, activități de transport persoane fără acte de reglementare sau fără respectarea acestora, circulația sau staționarea vehiculelor pe plaje, diguri și faleze (52 amenzi contravenționale în valoare de 52.500 lei și 25 avertismente).

De asemenea, așa cum a mai fost anunțat, continuă monitorizarea vitezelor de deplasare a ambarcațiunilor în perimetrul ARBDD.

În scopul protejării patrimoniului natural unic al Rezervației Biosferei Delta Dunării, Administrația Rezervației a stabilit un număr de 24 trasee turistice în rezervație, dintre care 15 trasee navale ce se pot efectua numai cu mijloace de transport pe apă și 9 trasee terestre ce se pot efectua prin drumeții sau cu mijloace de transport rutier.

Advertisement
usr

Traseele turistice sunt reglementate prin Hotărârea de Guvern nr. 763/2015 privind aprobarea Planului de Management și Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării (Anexa nr. 11) și pot fi vizualizate accesând site-ul ARBDD.

Operatorii de turism cu activitate pe teritoriul Rezervației au obligația de a utiliza doar aceste trasee turistice pe care să desfășoare, pe baza actelor de reglementare emise de ARBDD, serviciile turistice.

Pentru nerespectarea acestora sunt prevăzute sancțiuni prin LEGEA nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, art. 12 și 13: ”Constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 4.200 lei la 12.500 lei pentru persoane juridice, următoarele fapte: organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora.”

Ce reguli trebuie respectate în perimetrul ARBDD

Reguli privind accesul și desfășurarea de activități în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării reamintește că este în vigoare Regulamentul privind accesul și desfășurarea de activități în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării” aprobat în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Științific al ARBDD din luna iulie 2020. Aceste reguli se referă la activități specifice de agrement, educație ecologică, filmare, comercializare, etc. desfășurate în zonele costiere naturale de interes turistic, din perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”: Sulina, Sf. Gheorghe, Portița, Vadu și Corbu, zone costiere care nu sunt clasificate ca zone de îmbăiere (plaje clasificate).

Advertisement
usr

Activități permise care se aplică pentru plajele neamenajate
• Montarea echipamentelor/obiectelor (tip umbrele, șezlonguri) demontabile-portabile, doar pe perioada șederii;
• Băi de soare, plimbări;
• Acces liber pe plajă și libera circulație a persoanelor în spațiul plajei
Activități interzise care se aplică pentru plajele neamenajate
• Accesul, circulația, staționarea sau parcarea mijloacelor de transport motorizate de orice tip și a atelajelor, cu excepția celor care asigură intervenții operative ale instituțiilor de ordine publică, apărare și securitate națională, intervenție sanitară, precum și cele ale administratorului;
• Accesul ski-jet-urilor și a altor tipuri de moto vehicule nautice;
• Camparea în zonele costiere din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării;
• Acostarea navelor în zonele costiere de interes turistic din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării;
• Recoltarea sau incendierea vegetației ierboase și a altor resturi vegetale din zonele costiere;
• Deteriorarea sau distrugerea habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună;
• Abandonarea, lăsarea în libertate a animalelor domestice și nesupravegherea animalelor de companie;
• Depozitarea/abandonarea deșeurilor de orice fel;
• Instalarea de beach-baruri, șezlonguri, umbrele, scaune, mese, de tip permanent;
• Staționarea pe timpul nopții, organizarea de competiții sportive, aprinderea focului;
• Edificarea pe plajă de construcții și dotări cu alte destinații și în alte condiții decât cele admise de lege;
• Nivelarea plajelor neamenajate, eliminarea sau deteriorarea mecanică a covorului vegetal;
• Orice activitate economică pe fâșia de plajă cuprinsă între 0 – 150 m de la linia cea mai înaintată a mării.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions