La 162 de ani de la Mica Unire, conducerea Planetariului din Constanța a făcut o interesantă punte între hora românească, ca dans popular tradițional, și astre. Totodată, cei de la Planetariu le-au urat constănțenilor „La mulți ani de Ziua Unirii“.
„Hora, un dans popular românesc, sub forma unui cerc închis, este una dintre constelațiile cu denumiri tradiționale românești. O expresie a bucuriei manifestată ca întreg, ca unitate, de către participanți, cu ocazia unor sărbători populare, naționale, sau la nunți, hora este o exprimare non-verbală a omului, executată prin mișcări periodice și ritmice. Țăranul român și-a imaginat proiecția acestui tip de dans, într-una dintre constelațiile de pe cer, Coroana Boreală, nu departe de bine-cunoscută constelație Carul Mare. El, de altfel, întregește arcul de cerc al Coroanei Boreale, obținând constelația tradițională Hora, simbolizată printr-un cerc complet.
Cercul – simbol al perfecțiunii.
Acest dans, hora, reproduce mișcarea de precesie a Pământului.
Traiectoria descrisă de mișcarea axei Pământului “se pliază” pe traiectoria dansatorilor din horă, care efectuează doi pași înainte și unul înapoi, fiecare descriind din când în când o buclă.
În perioada aceasta, constelația Coroana Boreală (Hora) poate fi observată pe cer după miezul nopții (NE), până dimineața, înainte de răsăritul Soarelui (SE), când se află la o înălțime mare față de orizont, de 60-70°.“, menționează reprezentanții Planetariului.