La nivel mondial, în perioada 4-10 octombrie se organizează „Săptămâna Mondială A Spaţiului Cosmic”. Tema din acest an 2017 este ”Explorând Noi Lumi în Spațiu”.
Cu prilejul acestui eveniment şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa /(Planetariu şi Observatorul Astronomic), a organizat o serie de activități. Astfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, alături de sute de vizitatori pasionaţi de astronomie, care s-au alăturat proiectului, printre ei și parteneri de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Atelierele Brik expert, a organizat mai multe prezentări, demonstrații și concursuri de astronomie.
„Au fost elevi de clasa a V-a pentru care am făcut o prezentare generală a Planetariului, cei peste 30 de elevi au fost activi la demonstrațiile organizate de noi și au arătat că au cunoștințe solide de astronomie. Echipa a fost coordonată de către profesorul Cristinel Maga. De asemenea, am avut 15 preșcolari veniți cu părinți și educatori. Pentru ei am am făcut demonstrații în Planetariu cu sistemul solar, jocuri lego pe tematică, activități educative, plus două jocuri prin care să descopere bomboanele ascunde de extratereștri. Totodată, am fost invitați la o activitate organizată la Liceul Ovidius, unde ne-au fost prezentate cele șase cu care liceenii au participat la NASA. La Liceul Ovidius am fost invitată, aici fiind inaugurat laboratorul de astronomie. Dincolo de copii, am avut grupuri de vizitatori din Constanța, dar și din alte județe, cu toții au fost încântați de tot ceea ce au găsit la noi, ce prezentări și ceea ce au descoperit la noi”, a declarat pentru Ordinea.ro Constanța Diamandi, muzeograf în cadrul Planetariului din Constanța.
Diamandi ne-a mai declarat că în holul Planetariului sunt expuse machete, postere și imagini originale de la NASA pentru era spațială 1957-2017.
La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, doctorul Adrian Bâlbă, a declarat pentru ziarul nostru că se fac deja pregătiri pentru activitățile ce urmează să se desfășoare în cadrul programului educațional “Săptămâna altfel”, iar activitatea de prezentare a spațiului continuă la Planetariu.
“Am avut elevi, am avut și de la grădiniță, copii care au reușit, cu această ocazie să afle mai multe despre spațiu, despre constelația noastră, despre pământ în general. Continuăm această activitate dincolo de această perioadă prin “Săptămâna altfel” ce continuă, avem deja programări la Planetariu făcute de reprezentanții școlilor din Constanța, programări care include și vizite la Planetariu. Activitatea de prezentare a spațiului cosmic continuă”, ne-a explicat doctorul Bâlbă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta