Conecteaza-te cu noi

Politica

Planul de austeritate al Guvernului Ciolacu: MINUS 200.000 de posturi, se taie voucherele de vacanță și cresc taxele

Published

on

guvern

În urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu promitea de la Berlin că nu vor fi mărite taxele şi nu vor fi introduse impozite noi. Cu toate astea, Guvernul trebuie să taie de undeva pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 4,4%, până la finalul acestui an. Pe primele 5 luni ale anului, deficitul a fost de 2,3% din PIB, ceea ce a aprins alarmele la nivelul Guvernului. Din acest motiv se pregătește un plan uriaș, care va presupune o reașezare a fiscalizării, dar și creșteri de impozite și taxe, scrie România TV. Cu alte cuvinte, Guvernul se pregătește să strângă cureaua. Sursa citată menționează că vor fi impozitate sumele pe care marile companii le transmit în afara țării și se dorește introducerea unui nou impozit pentru clădirile rezidențiale care depășesc valoarea de 500.000 de euro. Un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5000 de euro anual. Guvernul pregătește taxa „pe vilă”, pe produsele bio şi TVA 19% pentru mâncarea animalelor. De asemenea, se analizează creșterea impozitului pe dividente de la 8% la 10%, dar procentul încă se mai discută.

Alte măsuri:

Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depasesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.

Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc  în prezent doar 1% impozit)

Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%. (în discuție procentul)

Impozit de 1 la sută pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro. (Nu are susținere în Guvern)

Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în constructii de la 4.000 la 4.500

Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Presedinelui României.

TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bucuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferentiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activitati culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.

Potrivit surelor G4Media.ro, în urma discuțiilor cu reprezentanta Comisiei Europene s-a decis să se mențină cele două tipuri de TVA (19% și 9%, inclusiv la HORECA)

Vor fi supraimozitate sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.

Vor fi desființate 200 de mii de posturi neocupate din administrație.

Introducere contribuției de asigurări de sănătate (CASS) si la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție si din Construcții

Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc

Creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.

Surse: România TV, G4Media.ro

Sursa foto: gov.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions