Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

PMP insistă ca primarii să fie aleși din două tururi. Tomac: „Conferă alesului o legitimitate“

Published

on

Revenirea la sistemul electoral cu două tururi la alegerea primarilor, așa cum a fost până în 2008, este intens cerută de partide de opoziție. Printre formațiunile care au solicitat intens acest lucru se numără PMP. Formațiunea a lansat, în urmă cu un an, campania „Alegem primarul în două tururi”. Mai mult decât atât, PMP, prin președintele Eugen Tomac, a depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care cer revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin. Tomac a declarat că salută orice inițiativă prin care opoziția dorește să susțină revenirea la două tururi.

„Pentru o corectă informare a opiniei publice, fac precizarea că PMP a depus din 2016 un proiect de lege privind revenirea la alegerea primarului în două tururi. Proiectul a fost ADOPTAT de Senatul României tacit, iar acum inițiativa se află la vot final în plenul Camerei Deputaților. După alegerile europarlamentare, avem o șansă reală să strângem rândurile și să umilim actuala putere prin acțiune politică unitară a tuturor partidelor care doresc, în mod sincer, revenirea la două tururi. De asemenea, partidul nostru a desfășurat anul trecut o campanie națională privind revenirea la alegerea primarului în două tururi, demers căruia s-au alăturat peste un milion de români ce au semnat pentru susținerea acestei inițiative legislative“, a declarat președintele PMP.

Tomac, în expunerea de motive: „Sistemul de vot trebuie să fie orientat către cetățean“

În expunerea de motive cu privire la Legea pentru modificarea art. 101 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali , Tomac spune că alegerea sistemului de voi este corelată cu legitimitatea.

„Prezenta propunere legislativă visează organizarea unui al doilea tur de scrutin între candidați clasați pe primele două locuri la primul tur al alegerilor pentru funcția de primar, în situația în care niciun candidat nu a obținut cel puțin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate. Considerăm că revenirea la formularea legislativă anterioară, mai precis alegerea primarului în două tururi, conferă alesului o legitimitate care îi consolidează actul de guvernare locală.

Advertisement
usr

În primul rând, un sistem de vot trebuie să fie orientat către cetățean și să ofere formula optimă de reprezentare a sensibilităților politice existente. Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral și scade capitalul de identificare a electoratului cu alesul. Situația este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare.

Prezentul sistem electoral elimină o etapă importantă din cadrul procesului electoral, anume etapa de rearanjare a comportamentelor politice pentru cel de-al doilea tur, în funcție de rezultatele din primul tur. Din punct de vedere sociologic, cunoaștem faptul că alegătorii acordă un vot preferențial în primul tur, optând pentru candidatul prefect, în timp ce în al doilea tur sunt mai susceptibili a acorda un vot utilitar, optând pentru candidatul cu cele mai multe șanse.

Această reducere a posibilității alegătorului de a vota preferențial poate avea două efecte perverse: creșterea absenteismului prin demobilizare, dar și favorizarea partidelor mari având în vedere că un vot util nu este acordat de obicei partidelor mici.

Astfel, alegerea primarilor dintr-un singur tur recompensează partidele mari, bine implementate la nivel local și penalizează partidele mai tinere, cu cu scor mediu la nivel național. Acesta nu este singurul dezechilibru democratic. Legea favorizează monopolul unui competitor politic, spargerea acestui monopol fiind posibilă doar prin alianțe. În cazul alegerii într-un singur tur, este eliminată tocmai posibilitatea de creare a alianțelor între partide“, se arată în expunerea de motive.

Comandat de Partidul Mișcarea Populară

Advertisement
usr

Realizat de Asociația Puterea Civică

Codul unic de identificare atribuit mandatarului: 41190004

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions