Published
7 ani agoon
Consilierii locali din cadrul Consiliului Local Municipal Constanța au convocați joi în ședință ordinară pentru a dezbate și supune spre aprobare proiectul local pentru anul 2018 al orașului.
Înainte de vot, s-au înscris la cuvânt președintele USR Constanța, Remus Negoi, și reprezentantul Asociației “Bricada Verde”, Sorin Belu.
Pe rând, Negoi a atras atenția consilierilor locali că bugetul duce lipsă de alocări pentru înființarea de locuri de muncă. De asemenea, liderul USR Constanța susține și că administrația municipală plătește prea mulți bani pentru efectuarea studiilor de fezabilitate aferente unor proiecte de infrastructură.
“În urma studiilor efectuate, Constanța se află pe ultimele locuri în privința înființării de locuri de muncă. Propunerea noastră era de a mări bugetul acesta la cel puțin 25%. (…) La capitolul studii de fezabilitate sunt trei capitole pentru care se fac studii de fezabilitate, fiecare în valoare de câte 1,2 milioane de lei. (…) Am o întrebare: dacă statul român. pe studii de fezabilitate până în 2015 a cheltuit pentru pentru 580 de kilometri de autostradă aproximativ 48 de milioane de lei, pentru ce plătim studii de fezabilitate în oraș cu 400.000 de lei pe kilometru pentru traseul Bdul Mamaia – șoseaua Mangaliei. Repet: vorbim de studii de fezabilitate, nu de construire”, a spus liderul USR Constanța.
Același lider politic i-a atras atenția primarului Făgădău că trotuarele din municipiu sunt într-o stare avansată de degradare, iar Primăria se pregătește să cumpere… ceasuri stradale.
“Își vor rupe oamenii piciorele pe trotuarele din municipiul Constanța uitându-se la ceasurile pe care doriți să le montați pe străzile din oraș”, a spus Remus Negoi primarului. “Apar 460.000 lei pentru ceasuri stradale… Dacă vom instala ceasuri stradale, probabil ne vom rupe picioarele în gropile de pe trotuare uitându-ne după aceste ceasuri… Categoria de cheltuieli pe învățământ este aproape egală cu categoria de cheltuieli pentru protecție civilă, pază și Poliția Locală. La dezbaterea de alaltăieri, am spus că este o neconcordanță. Alocarea a 700.000 lei pentru un sistem integrat de monitorizare care, de principiu, ar crește gradul de siguranță și ar scădea personalul implicat în așa ceva. De ce avem nevoie de 35 milioane lei pentru susținerea protecției civile și a Poliției Locale?”, completează Negoi. Drept răspuns, Făgădău i-a transmis printre dinți lui Negoi că a trăit în altă parte, că nu el a striucat trotuarele. “Ați trăit în altă parte timp de 26 de ani, că nu le-am stricat eu în ultimul an”, spune Făgădău.
Întreaga declarație o puteți urmări aici:
La rândul său, Sorin Belu de la Baricada Verde a vorbit despre faptul că Municipalitatea nu a alocat fonduri pentru paza instituțiilor de învățământ, iar copiii, susține el, aduc bani de acasă.
“Pentru liceele și școlile din orașul Constanța nu este alocată nicio sumă de bani pentru pază. Nu știu dacă știți, dar pentru fiecare semestru se cer, indirent prin copii, o sumă de 30-50 de lei din partea fiecărui elev pe semestru. Nu mi se pare normal ca Primăria Constanța să aibă pază și angajații să nu dea bani pentru acest serviciu, așa cum fac copiii din instituțiile de învățământ din municipiu”, a transmis Sorin Belu de la Baricada Verde, iar întreaga intervenție o puteți urmări în video:
“Buget de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare”
La vot, consilierii liberali au votat împotriva propunerii primarului Decebal Făgădău pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut de consilierul local Adriana Arghirescu, care a transmis că bugetul este unul de supraviețuire, nu de investiții și nici pentru dezvoltare.
„Grupul PNL nu va vota acest proiect de buget. Bugetul pe care îl propuneți este unui de supraviețuire, nu de dezvoltare și investiții. Ar trebui să fim și noi cel puțin la fel de mândri ca ieșenii sau clujenii, doar că nu putem. Aș vrea să-i adresez domnului primar o întrebare: dacă îi iubește pe constănțeni să nu se mai limiteze la inimoare puse semafor, ci să o demonstreze prin politica de dezvoltare a orașului”, a spus consilierul liberal Adriana Arghirescu.
Replica social democraților nu a întârziat să apară. Prin vocea consilierului Aurelian Marin, PSD transmite că proiectul a stat pentru studiu pe pagina de internet a Primăriei pentru mult timp, a fost studiat în comisii și discutat în dezbatere publică și îi acuză pe liberali că nu s-au arătat interesați de să facă vreun amendament la proiectul de buget.
„Proiectul de buget a stat postat pe site-ul Primăriei foarte mult timp, au fost comisii în care s-a discutat, a fost o dezbatere publică la care a participat un singur reprezentant din partea PNL și el nu a fost făcut nici un fel de amendament și PNL spune acum că nu va vota bugetul”, a spus Aurelian Marin.
Amendamentele și criticile primarului
În intervenția sa legată de buget, primarul Decebal Făgădău a vorbit despre un buget “într-o ușoară creștere”, dar care a avut de suferit asemeni autorităților locale prin “diminuarea cotei impozitului pe venit pentru că Guvernul a propus o relaxare fiscală”. De asemenea, edilul a propus două amendamente pentru bugetul local, respectiv “elaborare strategie smart-city, 138.000 lei; iar al doilea, conform master planului de turism al României, elaborăm studii de fezabilitate pentru un nou port turistic”.
“Există două asemenea amenajări portuare: unul de importanță națională, unul de importanță locală. Finanțarea va veni fie de la bugetul de stat, fie prin fonduri structurale”, a spus Decebal Făgădău.
Întreaga intervenție a primarului, o puteți urmări aici:
16 consilieri au votat “pentru” bugetul local propus de conducerea administrației locale, printre ei și cei doi consilieri reveniți în Consiliul Local Municipal, Romeo Rezeanu și Horia Căliminte, cei 5 liberali prezenți au votat “împotrivă”, iar consilierul independent Andrei Popescu s-a abținut de la vot.
“Dacă acest proiect nu ar fi trecut de votul dumneavoastră, toate bugetele aflate sub coordonarea Consiliului Local Municipal ar fi rămas fără buget. Îmi arăt disponibilitatea de a construi orice proiect, aștept propuneri din partea dumneavoastră pe care să mi le trimiteți direct sau prin presă, așa cum ați făcut și până acum”, a fost mesajul lui Făgădău pentru liberalii care s0au împotrivit proiectului de buget pentru 2018.
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!