Funcțiile de prefect și subprefect vor fi de demnitate publică, iar persoanele numite în aceste funcții vor putea fi membri de partid, conform unei ordonanțe de urgență adoptate astăzi de Guvern. O altă noutate adusă de Guvernul Cîțu este introducerea unei prevederi prin care la nivelul prefecturii va fi înființată funcția publică de secretar general. Acesta ar urma să asigure conducerea operativă a instituției prefectului, precum și stabilitatea funcționării acesteia, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcționale între compartimentele instituției. Pe lângă politizare funcției prefectului, Executivul a introdus în ordonanță o prevedere pe care nici PSD nu a reușit să o impună, și anume că parlamentarii pot ocupa funcții de prefect fără pregătirea de specialitate cerută în cazul celorlalți candidați.
Pentru a fi numiți în astfel de funcții, printre alte condiții, prefecții și subprefecții trebuie să dețină studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă și să fi absolvit programe de formare specializată, în vederea numirii într-o funcție de prefect sau subprefect și organizate de Institutul Național de Administrație. În ordonanța adoptată de Guvernul Cîțu prevede însă că poate fi numită în funcția de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcție să absolve un astfel de program, precum și o persoană care a ocupat cel puțin un mandat întreg funcția de senator sau deputat.
„Condiţia prevăzută la alin. (21) lit. g) (a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii) se consideră îndeplinită în situaţia în care persoana care poate fi numită în funcţia de prefect sau subprefect a absolvit programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, precum şi dacă persoana a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.“, se arată în ordonanță.
Și PSD a încercat să introducă o astfel de măsură în Codul administrativ din 2018, însă au renunțat la propunere, notează profit.ro.
Referitor la posibilitatea ca prefecții să fie membri de partid, premierul Florin Cîțu a declarat că nu reprezintă o politizare a funcţiei.
„Nu aş spune că e politizare. Este o reaşezare a acestei funcţii. Este un obiectiv transparent asumat în programul de guvernare al coaliţiei, nu este nimic făcut peste noapte. Nu este o surpriză. Este un proiect de ordonanţă care a fost în dezbatere publică o lună de zile”, a declarat Cîţu.
Iată ordonanța adoptată de Guvern:
Download (PDF, 369KB)
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta