Două spitale din Capitală şi cel judeţean din Brăila ocupă podiumul unităţilor medicale din România în care se dă mită, potrivit unui studiu întocmit de Anti-Bribery Synergy, efectuat în intervalul ianuarie-iulie 2019. Studiul arată că 3.800 de pacienţi din toată ţara le-au spus că au mituit doctorii pentru a fi îngrijiţi corespunzător.
Mecanismul de feedback folosit este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania şi este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 întrebări:
- Cât de mulţumit sunteţi de serviciile medicale oferite de spital?
2. Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea medicului?
3. Cât de mulţumit sunteţi de curăţenia din spital?
4. A fost nevoie să cumpăraţi medicamente sau alte materiale sanitare?
5. Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea asistentelor medicale?
6. Aţi primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament?
7. Aţi recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital?
8. Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare?
9. Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?
10. Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?
Acest studiu face parte dintr-un mecanism pus la cale de Ministerul Sănătăţii din dorința de a afla de la pacienţi gradul de satisfacţie în legătură cu serviciile medicale.
Conform Anti-Bribery Synergy, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța se află pe locul 39. Aici, în intervalul de timp menționat, ianuarie-iulie 2019, doar 31 de pacienți au spus că li s-a cerut șpagă.
Pe primele locuri sunt spitalele din București, Brăila , Ploiești și Pitești, cu sute de pacienți care au precizat că au dat mită. La Spitalul Universitar de Urgență din București, 153 de persoane au declarat că au fost nevoite să dea șpagă.
Sunt și spitale în care NICI un pacient nu a spus că a fost nevoit să dea șpagă. Sunt peste 120 de spitale din toată țara în această situație, printre care sunt de menționat și unitățile din județul Constanța Spitalul Hârșova și Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța.
Nici restul spitalelor din județ nu au înregistrat situații numeroase în care medici sau alți angajați să ceară șpagă. La Spitalul din Cernavodă a fost înregistrat un singur caz, la fel ca și la cel de Pneumoftiziologie. Două cazuri au fost înregistrate la Spitalul municipal Mangalia și 3 la Spitalul municipal Medgidia.
Informații complete referitoare la toate spitalele din țară găsiți la următoarea adresă:
https://anti-bribery.org/ro/2019/09/11/raport-de-sinteza-a-principalului-indicator-de-monitorizare-a-performantelor-masurilor-anti-mita-in-spitalele-din-romania/
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta