La sfârșitul lunii august, mai exact pe data de 27, la Mangalia a apărut o poluare în zona de îmbăiere, care a atins țărmul.
Mai mulți turiști care au intrat în apa mării au observat că au pete de hidrocarburi pe picioare și pe corp, iar ulterior a fost informată și Autoritatea Navală Română despre acest eveniment. Cum seara nu se mai putea face mare lucru pentru a izola zona și se stabili ce anume s-a întâmplat, s-a delimitat perimetrul pentru a împiedica accesul turiștilor.
Potrivit Autorității Navale Române, în data de 28 august s-a constatat că pata de hidrocarburi se întindea pe o lungime de circa 250 m, fiind localizată la mal. ”De asemenea s-a constatat că hidrocarbura avea consistență și culoare de păcură/șlam. Într-o primă evaluare s-a apreciat că sursa de poluare o constituie o navă maritimă ce a deversat hidrocarburi de la bord. Autoritatea Navala Româna a demarat imediat procedurile de depistare a poluatorului făcând cercetări asupra navelor care au tranzitat zona mării din drepul țărmului românesc. (…) În urma informațiilor transmise de sistemul CLEAN SEA NET al Agenției Maritime Europene (EMSA) au fost identificate două nave ce au ca destinație porturile Samsun/Turcia și Poti/Georgia, ca posibile surse ale poluării în cauză. S-a luat legătura cu autoritățile maritime ale porturilor respective pentru efectuarea de investigații la bord și s-a monitorizat permanent drumul unei navelor care au părăsit portul Constanta la data de 26.08.2018.”.
Timpul a trecut, au fost transmise analize către laboratorul de specialitate al Rompetrol dar nici măcar angajații de acolo nu au reușit să stabilească cu exactitate natura poluării de la Mangalia:
”Cea mai plauzibilă ipoteză este că acele hidrocarburi sunt de origine veche. Vă dați seama că nici specialiștii de la Rompetrol nu au reușit să facă analizele de rigoare, atât sunt de vechi aceste hidrocarburi.
Probabil că au fost curenți foarte puternici și valuri mari care au rupt de pe fundul mării aceste depozite de hidrocarburi.”, a declarat pentru ziarul Ordinea.ro Adrian Stancu, director al Căpităniei Zonale Constanța.
El ne-a mai spus că cercetările efectuate la cele două nave care erau identificate ca potențiale poluatoare nu au dus la nici un rezultat, semn că nu erau vinovate de aruncarea deșeurilor în mare.
De asemenea, tot directorul Adrian Stancu ne-a spus că încă din prima clipă a cercetărilor au existat mari dubii în ceea ce privește potențialul poluator: ”Și fotografiile realizate la fața locului arătau că hidrocarburile erau foarte dispersate, ceea ce nu era firesc să fie așa în cazul unora noi…”.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite privind calitatea apei Mării Negre, arată că este cea mai poluată din Europa, iar aici poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone.
”Poluarea a devenit generalizată şi se vorbeşte că e un punct între oceanele Pacific şi Indian unde se construieşte un nou continent din plastic, iar dacă vreţi un studiu din mai privnd calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată a Europei, unde poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone”, spune prof. univ.dr. Mircea Duţu, președintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, conform Mediafax.