În perioada 8-12 iulie, pompierii ISU Constanța au fost solicitați să intervină la 42 de incendii de vegetație uscată din care 6 au fost de miriște.
Suprafață afectată de incendii este de aproximativ 1.500 de hectare de vegetație uscată și de miriște. Ca și propagare a flăcărilor, au ars 35 de gospodării, 8 case dintre care 7 nelocuite, dezafectate, și 7 anexe.
”Au fost salvate 14 locuințe și un total de 90 de persoane precum și Penitenciarul Poarta Albă.”, a precizat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.
Ieri, aproximativ 7 ore, 242 de salvatori constănțeni au luptat cu flăcările pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit la Poarta Albă.
Flăcările amenințau să se extindă la un cămin de persoane vârstnice, la penitenciarul Poarta Albă, la 2 ferme din proximitate, dar și la mai multe gospodarii, misiunea pompierilor fiind una extrem de dificilă.
Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg.
”Colegii noștri au dat dovadă de curaj și profesionalism, demonstrând încă o dată dăruirea lor pentru a proteja viețile și bunurile oamenilor. Aceștia au reușit să facă protecție la căminul de bătrâni, unde au salvat 87 de persoane, dar și la penitenciar, clădirea nefiind afectată de flăcări.”, au precizat reprezentanții ISU Constanța.
Au ars 450 de hectare și s-a intervenit cu 17 autospeciale de stingere și 15 resurse medicale (3 SMURD B, 1 SMURD C, 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 8 ambulanțe SAJ).
Nu igienizați terenurile prin incendiere!
Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii.
Iată câteva motive pentru a evita această practică:
- Risc major de propagare rapidă a incendiilor
- vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții. Pericol pentru vieți omenești și bunuri
- incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor.
Ce puteți face pentru a preveni incendiile de vegetație:
- Nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.
- Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta