Până la sfârșitul anului 2024, Portul Constanța va avea două scannere operaționale, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a fost ieri la sediul Administrației Porturilor Maritime, iar apoi a vizitat cele două birouri vamale unde vor fi amplasate scannerele. Ministrul Boloș a fost însoțit de președintele Autorității Vamale Române.
Cele două scannere vor identifica, în câteva secunde, orice bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal în țară.
”Nu e o noutate că an de an cantitățile de mărfuri care trec prin Portul Constanța bat toate recordurile. Conform datelor, în 2023, traficul total a depășit 92 milioane tone, față de 75 milioane tone în 2022.
Ceea ce înseamnă că și riscul de contrabandă, trafic de droguri, arme și evaziune fiscală crește direct proporțional.
Am vrut să merg astăzi cu președintele Autorității Vamale Române în Portul Constanța, să văd cele două birouri vamale de frontieră unde vom amplasa două scannere.
Dacă nu urgentăm acest proces, înseamnă că stăm deoparte și lăsăm frauda să submineze fundamentul economiei naționale.
Vorbesc despre scannere care vor identifica, în doar câteva secunde, orice bunuri sau substanțe interzise care ar putea fi introduse ilegal în țară.”, a scris ministrul Boloș pe pagina sa de socializare.
El a menționat că a fost pus la punct planul de acțiune cu activitățile ce se vor derula pentru preluarea terenurilor și pentru asigurarea amenajărilor și utilităților necesare funcționării echipamentelor de scanat.
”Concluzia cu care am plecat este că până la finalul anului Portul Constanța va avea două scannere operaționale.
Sunt două din cele 26 sisteme noi de scanare cu care vom dota în următorii ani birourile vamale de frontieră.”, a precizat Marcel Boloș.
Reamintim că achiziția celor 26 de scannere este sprijinită prin fonduri europene.
Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanțarea este asigurată din bugetul național și din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul face parte Pilonul III al PNRR – Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice, Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, Reforma R2 – Modernizarea sistemului vamal și implementarea vămii electronice, Investiția I4 – Implementarea vămii electronice.
Proiectul a început la sfârșitul anului 2023 și se va încheia în data de 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR).
Foto: Facebook/Marcel Boloș
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta