În cursul zilei de ieri, 11.02.2020, procurorul șef al DNA Constanța, Andrei Bodean, a declarat presei că un funcționar vamal din portul Midia a fost trimis în judecată, acuzat că a luat de două ori mită.
”Colegii mei au dispus trimiterea în judecată a unui funcționar vamal care își desfășoară activitatea în Portul Midia, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, în legătură cu operațiuni de export de animale vii. Cei doi mituitori, doi cetățeni sirieni, cred, au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției și, în prezent, sunt condamnați definitiv pentru luare de mită. Nu comentez mai mult, pentru că dosarul este în fază de judecată.”, a spus Andrei Bodean.
Precizăm că, în data de 24 mai 2019, a fost remis un comunicat de presă, potrivit căruia se stipulează atât numele vameșului, cât și ale celor doi oameni de afaceri menționați de către procurorul șef Bodean.
Iată comunicatul oficial:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului Hristovici Radu Ioan, la data faptelor funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 5 mai, respectiv 12 mai 2018, inculpatul Hristovici Radu Ioan, în calitatea menționată mai sus, a primit de la Nasreddin Aswad și Naim Jabanou suma totală de 5.500 lei (3.000 lei și 2.500 lei) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea formalităților vamale pentru exportul de animale vii în cazul societăților comerciale administrate de cei doi oameni de afaceri.
Banii respectivi au fost remiși de cei doi oameni de afaceri pentru a se proteja de eventuale probleme, cum ar fi întârzierea efectuării operațiunilor vamale.
În cauză a fost dispusă poprirea asiguratorie a veniturilor salariale realizate de inculpat, în limita sumei de 5.500 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, în prezența avocaților, inculpații NASREDDIN ASWAD și NAIM JABANOU au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Dosarele de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”, se preciza în comunicatul DNA din 24 mai 2019.
Este important de precizat că, lunar, din portul Midia pleacă spre țările arabe în jur de 15 nave încărcate cu animale.
Una dintre acestea era și nava Queen Hind, care s-a scufundat parțial în portul Midia în cursul lunii noiembrie, având la bord declarate 14.600 de oi…